Crvene šume Černobila: Borovi su promijenili boju zbog radijacije, a požar u ovom području značio bi ekološku katastrofu!

Dana 26. travnja 1986. godine, u 1 sat i 23 minute po lokalnom vremenu, eksplozija na četvrtom reaktoru nuklearne elektrane “Vladimir Liljič Lenjin” u ukrajinskom gradu Černobilu zauvijek je promijenila svijet kakav poznajemo.

Posljedice katastrofe, do koje je dovela kombinacija nesigurnog dizajna sovjetskoga nuklearnog reaktora i ljudske greške, osjećaju se i danas – okolica je ozračena i trideset šest godina nakon kobne eksplozije.

U području poznatom pod zloslutnim nazivom “Zona otuđenja” danas žive tek malobrojni, oni koje je na to nagnala nužda, a biljni i životinjski svijet prepun je abnormalnosti. Upravo anomalije flore i faune bile su tema opsežna znanstvenog istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu “Oecologia”.

Doznali smo, primjerice, da černobilske ptice imaju znatno manje mozgove od onih koje žive u nekontaminiranim područjima, stabla rastu sporije, a leptira i pčela u okolici gotovo da i nema. Znanstvenici su otkrili da je radijacija utjecala i na mikroorganizme, gljivice te insekte zaslužne za proces truljenja. Ovi su organizmi odgovorni za ključnu fazu svakog ekosustava – recikliranje organskih materijala natrag u tlo. Bez njih, čitav ekosustav se urušava.

“Od 1991. godine, kad smo počeli istraživati ovo područje, primjećujemo da se černobilske šume ne razgrađuju kako bi trebale. U Crvenoj šumi, nazvanoj tako zbog činjenice da su svi borovi nedugo nakon nesreće poprimili crvenkastu boju, mrtva stabla se ne raspadaju”, ispričao je glavni autor studije Timothy Mousseau, biolog sa Sveučilišta u Južnoj Carolini. “Radijacija onemogućuje mikroorganizme u razgradnji organskih materijala. To znači da se hranjivi sastojci ne vraćaju u tlo, što je jedan od uzroka sporijeg rasta stabala u okolici”.


Budući da je proces truljenja usporen, na području oko Černobila sloj otpalog lišća taloži se već desetljećima, predstavljajući golem rizik od požara. Takav požar značio bi ekološku katastrofu, budući da bi radioaktivne čestice vrlo vjerojatno prenio izvan Zabranjene zone.

Piše: Lucija Kapural

Komentari