Crvena armija regrutirala je brojne četveronožne “vojnike”: Na frontu su se našle i – deve!

Pod pojmom Crvena armija podrazumijevamo oružane snage SSSR-a u periodu od 1918. do 1946. godine. Punim imenom Radničko-seljačka crvena armija, ova vojna sila stvorena je nakon Oktobarske revolucije, kao boljševičko sredstvo obrane u građanskom ratu. Osnivača armije, Lava Trockog, iz države je protjerao Staljin.

U strahu od povratka Trockog i njegovih pristaša, Staljin je odlučio “očistiti” državni aparat od nepoćudnih elemenata, odnosno onih koje je smatrao prijetnjom. Posebno jak udarac primila je Crvena armija, koja je obezglavljena morala dočekati njemačku invaziju u lipnju 1941. Lišena iskusnih generala, sa slabom organizacijom i zastarjelom opremom, doslovce se našla usred klaonice. Nespremnost na invaziju ogledala se u golemim gubicima prvih mjeseci rata, kad su se Nijemci s lakoćom probili do Moskve.

Kad su se oporavili od šoka te preusmjerili svu industriju u ratne svrhe, Sovjeti su uspjeli zaustaviti napadača, a Hitlerov plan o brzoj pobjedi pao je u vodu. U naredne četiri godine, crvenoarmejci su pružali junački otpor, sve dok se, u svibnju 1945. godine, sovjetska zastava nije zavijorila nad Berlinom.

Manje je poznato da su svoj obol uspjesima Crvene armije dale i životinje: konji, psi, mačke, pa čak i – deve! U obrani Moskve 1941., konji su imali su zadaću prijenosa tereta, što je bilo od presudne važnosti na terenu na kojem su kamioni propadali u snijeg i blato. Četveronožni junaci nisu dobili zasluženu nagradu, naprotiv – mnogi od njih su završili kao obrok za izgladnjele vojnike.

U obrani grada susjelovali su i dresirani psi: vojnici su na njih stavljali eksploziv te ih slali na neprijateljske tenkove, a koristili su ih i pri razminiravanji terena. Posebno se istaknuo njemački ovčar Džulbras – prema legendi, ovaj je pametni četveronožac pronašao čak 75.000 mina.


Mačke, životinje koje “vode svoju politiku” te nisu prikladne za dresiranje, u samim vojnim operacijama nisu sudjelovale, ali su spasile tadašnji Lenjingrad od najezde štakora. Grad je 872 dana bio pod opsadom, tijekom koje je umrlo 650.000 ljudi. Mačaka u takvim uvjetima gotovo da nije ostalo, pa su grad preplavili štakori, prijenosnici teških zaraza. Kad je blokada napokon razbijena, u Lenjingrad su poslani vagoni puni mačaka. Mijaukalice si, dok si rek’o keks, riješile problem.

Deve su pak odigrale ulogu u Staljingradskoj bitci, gdje su korištene su za prijenos vojne tehnike i hrane. Vojnike su pratile i nakon bitke, kad je Crvena armija krenula prema Berlinu. Najpoznatiji crvenoarmejski dromedar, Kuznječik, doveden je čak do stepenica Reichstaga. Deva kao deva, na njih je jednostavno – pljunula!

Piše: Lucija Kapural

Komentari