Crna udovica iz Richmonda: Ubila je petero ljudi, uključujući vlastito troje djece, kako bi se domogla novca od osiguranja!

Tko je bila “Crna udovica iz Richmonda”? Koje su opasno sredstvo estetski kirurzi svojedobno ubrizgavali pacijentima? Što je tingsul? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Kako bi “ispeglali” bore pacijenata, estetski kirurzi su početkom dvadesetog stoljeća u njihova lica ubrizgavali parafin, smjesu od koje se dobiva vosak za svijeće. Nažalost, javljale su se vrlo snažne reakcije na taj otrovni spoj, uključujući nekoliko smrtnih slučajeva, pa su zahvati tog tipa ubrzo zabranjeni.

2. Leonard Jones (1797. – 1868.), ekscentrički političar koji se nekoliko puta kandidirao za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, glasače je pokušavao namamiti tvrdnjom da je – besmrtan! Lagao je: umro je u sedamdeset prvoj godini.

3. John Lennon (1940. – 1980.) bio je jedini član grupe “The Beatles” koji nikad nije postao predani vegetarijanac. Na biljnu ishranu prvi je prešao George Harrison, zainteresiravši se za nauk Hare Krishne; slijedio ga je Paul McCartney, a potom i Ringo Starr.

4. Povjesničari smatraju da se biljar razvio na prijelazu iz četrnaestog u petnaesto stoljeće, iz igara koje su se odvijale na travi – otuda učestalo korištenje zelene boje na biljarskim stolovima. U zatvoreni prostor prvi ga je premjestio Francuski kralj Luj XI. (1423. – 1483.).


5. U južnokorejskoj narodnoj medicini, od davnina se korisisti rižino vino tingsul. Tamošnji živalj vjeruje da ovaj napitak liječi sve boleštine, u rasponu od slomljenog prsta, preko epilepsije, do karcinoma. Na ovaj eliksir zdravlja možete navaliti ako vam ne smeta činjenica da je jedan od njegovih sastojaka – ljudski izmet!

6. Martha Needle (1863. – 1894.) zapamćena je kao jedna od prvih ženskih serijskih ubojica u australskoj povijesti. Života je hladnokrvno lišila petero ljudi: supruga, svoje troje malodobne djece te brata novog zaručnika. Sve odreda je otrovala arsenom, pomiješavši ga s hranom, i to iz koristoljublja: htjela se domoći novca od životnog osiguranja. “Crna udovica iz Richmonda”, kako su je lokalni mediji prozvali nakon uhićenja, obješena je prohladna listopadskog jutra 1894. godine, pred stotinama znatiželjnika koji su htjeli gledati kraj okrutne djecoubojice. Na stratištu, krvnik joj je dopustio da izrekne posljednje riječi. “Više nemam ništa za reći “, odvratila je mirnim glasom, ne pokazavši ni trunku žaljenja zbog svojih zlodjela niti straha zbog odlaska u smrt.

7. Premda su žene masovno radile tijekom Drugoga svjetskog rata, u razdoblju hladnog rata na djelatnice se počelo gledati kao na prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Pripadnice ljepšeg spola su, kroz medije i pomno osmišljene kampanje, ohrabrivane da ostanu kod kuće te rode i odgoje novu generaciju, koja će braniti “američki način života” u slučaju da zli Sovjeti napadnu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari