Crna smrt: Bizarni Newtonov recept za lijek protiv kuge

Fotografija: Wikimedia Commons

Isaac Newton (1642. – 1727.) bez sumnje je bio jedan od najvećih znanstvenih umova svih vremena. Manje je poznato da se čovjek koji je iznio tri zakona gibanja i opći zakon gravitacije, postavio čestičnu teoriju svjetlosti, dao formulu za leću, načinio prvi reflektirajući teleskop te razvio diferencijalni i integralni račun u slobodno vrijeme bavio opskurnim aktivnostima poput izvođenja alkemijskih pokusa i – traženja lijeka za kugu!

Dokument od dvije stranice, koji daje precizan recept za pravljenje pastila od žablje bljuvotine i objašnjenje načina na koji iste preveniraju crnu smrt, nedavno je stavljen na aukciju, s početnom cijenom od šezdeset pet tisuća dolara. Za vas otkrivamo najnapetije dijelove recepta! Dakle, uhvatite žabu krastaču, objesite je za stražnje noge te je ostavite da visi sve dok sadržaj želuca ne izbaci u unaprijed pripremljenu posudicu. Kad siroti vodozemac ispusti svoj zadnji kreket, njegovo tijelo sameljite u fini prah te pomiješajte s bljuvotinom. Smjesu oblikujte u pastile, et voilà – čudotvorno sredstvo za borbu protiv kuge u vašim je rukama! Pastile bi, tvrdi Newton mrtav ozbiljan, trebale zaštititi zdrave od oboljenja, ali i pomoći već oboljelima, na način da “izvuku otrove iz njihovih tijela”.

Čuveni fizičar, matematičar i astronom ponudio je i alternativno rješenje za borbu protiv opake boleštine, za slučaj da vam nijedna kreketuša nije pri ruci – nošenje amuleta od safira, ambre i hijacinta.

Dakako, Newton i suvremenici nisu imali pojma da kugu uzrokuje bakterija. Tek 1894. godine, to je otkrio francusko-švicarski liječnik Alexandre Yersin, a uzročnik kuge je, njemu u čast, dobio ime Yersinia pestis. Ako je vjerovati aukcijskoj kući “Bonhams”, bizarni recept nastao je 1667. godine, nedugo nakon što se Newton vratio na Cambridge. Ugledno sveučilište privremeno je bilo zatvorilo svoja vrata dvije godine ranije, kad je kuga protutnjila Europom, a znanstvenik je vrijeme provedeno u karanteni na engleskoj selendri proveo smišljajući načine da stane na kraj stravičnoj pošasti.

Piše: Lucija Kapural


Komentari