Crested Butte, planinski gradić uzbudljive prošlosti

U srcu Colorada, jedne od najgorovitijih država Sjedinjenih Američkih Država, smjestio se gradić pitoresknog naziva i uzbudljive prošlosti – Crested Butte. Prije više od tisuću godina, pripadnici plemena Ute, nomadski lovci i sakupljači, ovdje su se logorili u ljetnim mjesecima. Prvi bjelački istraživači u ovaj planinski kraj pristižu 1853. godine, a pogibeljnu ekspediciju predvodio je kapetan John Gunnison, traper kojeg su smatrali najvještijim lovcem na dabrove svih vremena. Desetak godina kasnije, nahrupili su tragači za srebrom i zlatom, no priče o dragocjenim metalima pokazale su se pretjeranima. Umjesto na njima, ekonomija se vrlo brzo počela graditi na onome čega okolici nije manjkalo, ugljenu.

Grad je utemeljen 1880. godine, a ime mu je dao geolog Ferdinand Hayden, kojeg su vrhovi dviju okolnih planine podsjetili na krijestu. U to vrijeme, imao je tek četiri stotine stanovnika, no dvostruko toliko živjelo ih je u okolici – radilo se o rudarima nastanjenim u trošnim brvnarama. Godine 1894. dogodila se stravična nesreća: eksplozija metana u rudniku Jokerville odnijela je živote šezdesetorice rudara. Ekonomsko propadanje započelo je 1952., nakon zatvaranja rudnika, a oporavak 1961. godine, kad su poduzetnici Dick Eflin i Fred Rick ovdje odlučili izgraditi skijalište. Gradić je danas poznat upravo zbog zimskog turizma, a na planini Crested Butte smjestila se jedna od najpogibeljnijih skijaških staza na svijetu.

Da se na njoj lako možete sresti sa svojim tvorcem, svjedoči već njen nadimak “Body Bag” (“Vreća za mrtvace”). U ovoj oazi avanturista bez granica i znatiželjnika dvojbene mentalne stabilnosti nestručnjaci nemaju što tražiti. Koliko je staza zahtjevna, kazuje podatak da je na njoj svojedobno održano američko prvenstvo u ekstremnom skijanju. Sudionicima je, unatoč njihovom iskustvu, stvarala velike probleme nagibom od pedeset pet stupnjeva, stazom koja se naglo sužava te stablima i stijenama koje kao da iskrsnu pred vašim očima kad se najmanje nadate. “Imao sam veliku želju spustiti se niz Body Bag ali sam, srećom, pravodobno shvatio da je za mene to prevelik zalogaj”, ispričao je američki skijaški rekreativac Brian Sanders. “Najgore što možete napraviti jest podcijeniti planinu i precijeniti vlastite mogućnosti”.

Upravo tu grešku 2012. godine je napravio Matthew Bowers, poduzetnik iz Greenvillea u Teksasu. Nesretni 36-godišnjak zabio se u drvo brzinom od osamdeset kilometara na sat. Članovi skijaške patrole punih sat vremena su ga pokušavali reanimirati, ali nije pokazivao znakove života. Njegovi neutješni prijatelji kasnije su ispričali kako su nagovarali Matta da stavi kacigu na glavu, ali je ovaj odbio to učiniti, rekavši da ne želi ispasti mekušac. Uzgred rečeno, Bowers je bio osamnaesta žrtva Body Baga te godine… A poginuo je u ožujku!


Piše: Lucija Kapural

Komentari