Cjenik “ulaznica za raj”: Za kraljeve 25 dukata, za sirotinju pola guldena!

Koji je legendarni književnik preživio dvije zrakoplovne nesreće u dva dana? Koliko su kraljevi svojedobno trebali iskeširati za “čišćenje duše”, a koliko običan puk? Koja je kraljica popularizirala nošenje cipela s visokim potpeticama? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Ernest Hemingway (1899. – 1961.), najveći avanturist među piscima, tijekom safarija u Africi 1949. godine doživio je dvije zrakoplovne nesreće u dva dana. Nakon potonje, službeno je proglašen mrtvim da bi, dan kasnije, iz džungle izišao s osmijehom i nekoliko ogrebotina na licu – u jednoj ruci držao je bananu, a u drugoj dopola ispijenu bocu džina.

2. Od trinaestog stoljeća, katolička Crkva naučavala je o čistilištu kao mjestu na kojem se duša može pročistiti od lakših grijeha. Kako je taj proces uključivao “roštiljanje” u trajanju od nekoliko stotina godina, institucija oprosta grijeha postala je silno privlačna vjernicima. Osim dobrim djelima, oprost se, na inicijativu pape Leona X., mogao dobiti za stanovitu novčanu naknadu. Nakaradnost ovog sustava najbolje je ilustrirao natpis u jednoj od onodobnih crkvi: “Čim novac u škrabicu sleti, duša u nebo poleti”. U šesnaestom stoljeću, nadbiskup Albrecht od Mainza objavio je cjenik “ulaznica za raj”. Za čišćenje duša kraljeva, kraljica, prinčeva, nadbiskupa i biskupa valjalo je “pljunuti” 25 zlatnih dukata; prelati, grofovi i baruni vatricu čistilišta su mogli izbjeći za 10 guldena; imućniji građani za 3 guldena, obrtnici i trgovci za jedan gulden, a sirotinja za pola guldena. Tko kaže da crkva nije bila socijalno osjetljiva?

3. Sumerski popis kraljeva, drevni tekst koji pedantno navodi vladare iz brojnih tamošnjih dinastija, jedan je od najvažnijih dokumenata za kronologiju Bliskog istoka. Na toj listi nalazi se samo jedno žensko ime: ono vladarice Kubabe, koja je oko 2.500 godine prije Krista sjela na tron grada-države Kiša.

4. Američki predsjednik William Howard Taft (1857. – 1930.) bio je sklon debljanju, a u najtežoj fazi kazaljka na njegovoj vagi pokazivala je – 150 kilograma! Za njega je trebalo napraviti kadu po mjeri, budući da mu niti jedna u Bijeloj kući nije bila dovoljno široka.


5. Tijekom restauracije Kipa slobode 1982. godine, glava statue postavljena je pola metra dalje od centra, pa je taj dio posla valjalo obaviti iznova.

6. Tvorovi, psi i majmuni bili su najpopularniji kućni ljubimci u Rimskom Carstvu. Tvorovi su imali ulogu mačaka: držali su ih kako bi hvatali miševe i štakore. Psi su se koristili kao čuvari, a majmuni – za zabavu!

7. Francuska kraljica Katarina Medici (1519. – 1589.) popularizirala je nošenje cipela s visokim potpeticama, a na modu je utjecala i tako što je damama bez istaknutog struka zabranila ulazak na dvor. Obol je dala i gastronomiji: na francuski dvor je donijela viljušku, nakon čega je ovaj pribor za jelo prihvaćen u većem dijelu Europe a, prema nekim povjesničarima, upravo ona je izumila nacionalni specijalitet cassoulet, složenac od graha, patke i kobasica.

Piše: Lucija Kapural

Komentari