Charlie Chaplin u pet slika

Izgradio je lik skitnice, nezaboravnog brkonje u iznošenu gospodskom odijelu s polucilindrom. Majstor gega, stilski i sadržajno je produbio slapstick komediju poetikom zasnovanom na uvidu u društvene nedostatke i oblikovanu na suprotstavljanju krajnosti (bogatoga i siromašnoga, sretnoga i nesretnoga). Govorimo, dakako, o Charlieju Chaplinu (1889. – 1977.), jednoj od najblistavijih zvijezda nijemog filma. Legendarni glumac, redatelj i scenarist bio je uistinu osebujna osoba. Za vas smo odabrali nekoliko zanimljivosti iz njegova burnog života!

Otac za šankom, majka u ludnici

Čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti američke kinematografije odrastao je u Londonu. Djetinjstvo mu je bilo sve samo ne idilično – otac mu je bio alkoholičar pogane ćudi i teške šake, a majka, pjevačica, završila je u ludnici nekoliko dana prije dječakova četrnaestog rođendana.

Tko svira, zlo ne misli


Bio je iznimno talentiran glazbenik. Vješto je svirao niz instrumenata: orgulje, harmoniku, violončelo i violinu, i to isključivo po sluhu. Iz obitelji siromašnih zabavljača, od osme je godine nastupao u vodvilju, a prije desetog rođendana svladao je većinu spomenutih instrumenata.

Mlađe je slađe

Supruga Oona O’Neill od njega je bila mlađa – trideset šest godina! Upoznali su se kad je imala nepunih osamnaest, a djevojčin otac, slavni dramatičar Eugene O’Neill, bio je toliko bjesan kad je saznao da se njegova mezimica spetljala s triput rastavljenim 54-godišnjakom da je zaprijetio kako će ga ubiti. Kasnije je ipak prihvatio zeta, s kojim je Oona provela ostatak života. U braku, koji je bio vrlo sretan, par je dobio osmero djece, a Chaplin je iz prijašnjih brakova već imao troje potomaka.

Mali s velikim

Premda je bio visok tek 165 centimetara, priroda ga je obdarila natprosječno dugačkim penisom. Ponosan na svoju “alatku”, o njoj je pričao kao o “osmome svjetskom čudu”. Legenda kaže da je na nekoj razuzdanoj holivudskoj zabavi “isukao” muškost te njome -zasvirao klavir!

Na crnoj listi

Godine 1947. našao se na tzv. “Holivudskoj crnoj listi”, nakon što je Američki kongresni odbor za neameričke aktivnosti počeo istragu o njegovoj povezanosti s Komunističkom partijom. Dok je bio na turneji po Engleskoj kako bi promovirao film “Svjetla pozornice”, Chaplin je saznao da su mu zbog navodnog simpatiziranja komunizma odbili molbu za povratnu vizu za Sjedinjene Američke Države. Kao sol na ranu došla je zabrana prikazivanja filma američkim kinima. Progonjeni umjetnik utočište je pronašao u Švicarskoj, gdje će provesti ostatak života.

Piše: Lucija Kapural

 

Komentari