Charles Edmund Cullen: Možda najveći serijski ubojica u povijesti, može dobiti uvjetan otpust 2403. godine!

Charles Edmund Cullen nije imao sretno djetinjstvo i život mu nije bio previše naklonjen. Izgubio je roditelje i nije se mogao prilagoditi okruženju u kojem je živio te je često bio žrtvom nasilnika. Više puta si je zbog toga pokušao oduzeti život. Stječe se dojam da je tijekom vremena od žrtve postao i sam nasilnik, ali “u rukavicama”.

Stalno mijenjanje poslova

Cullen je nakon smrti majke prekinuo srednju školu i prijavio se u američku mornaricu iz koje je nakon niza incidenata otpušten. Nakon toga je upisao medicinsku školu te se zaposlio kao medicinski brat. Nakon ženidbe i rođenja kćeri činilo se da će njegov život dobiti novi smjer, no to nije bilo tako. U prvoj bolnici je počeo raditi 1986. godine. Svoj je posao obavljao punih šesnaest godina. U tom je periodu stalno mijenjao poslove jer je dobivao ili davao otkaze, a kako je velika potražnja za njegovom strukom nitko nije previše provjeravao njegove podatke tako da bi uvijek našao drugi posao. Između ostalog za bolnice nije bilo dobro da se šire priče o sumnjivim slučajevima. U međuvremenu Cullena je ostavila žena zbog njegova neobičnog ponašanja, kao i zlostavljanja obiteljskih psa. Cullen navodi kako je želio napustiti svoj posao 1993., ali da ga je plaćanje alimentacije prisililo da nastavi s ovim poslom. Nakon što je ostao sam provalio je u kuću jedne svoje suradnice koju je počeo uhoditi, zbog čega je protiv njega podnesena policijska prijava, a on je dobio godinu dana uvjetne kazne. U međuvremenu je ponovno pokušao samoubojstvo.

Osuđen na jedanaest doživotnih kazni zatvora


Cullenu je više puta suđeno za ubojstvo, a on je pristao na suradnju uz jamstvo da neće dobiti smrtnu kaznu. Priznao je ubojstva 30 do 40 osoba u razdoblju između 1988. i 2003. godine, pri čemu se ni sam nije mogao sjetiti svih slučajeva, no stručnjaci smatraju da je ta brojka možda veća i od tri stotine žrtava. Godine 2006. Cullen je osuđen na jedanaest uzastopnih zatvorskih kazni u američkoj saveznoj državi New Yersey i nema pravo na uvjetni otpust do 2403 godine. Četrdesetšestogodišnji Cullen izjavio je da su njegova ubojstva bila čin milosrđa kako bi okončao patnju neizlječivih bolesnika. Svoje je pacijente usmrćivao smrtonosnom dozom lijekova koje bi im dao injekciono. U cijelom tom periodu sebe je doživljavao i vjerojatno se još doživljava kao “Anđela smrti”.

Propusti u zdravstvenom sustavu

Zbog ovakvog zapošljavanja u kojem bolnice nisu poduzimale nikakve mjere kojima bi ispitale koga točno zapošljavaju, rodbina ubijenih pokrenula je grupne tužbe protiv ustanova za koje je poznato da je u njima radio Cullen. Njegov slučaj ukazao je na ozbiljne propuste u američkom sustavu zdravstva, koji su u pozadini imali ponajviše tendenciju izbjegavanja negativnog publiciteta i zahtjeva za odštetama.

Culleovo pregovaranje s istražiteljima kojima se nagodio za svjedočenje kako bi izbjegao smrtnu kaznu pokazuje da su njegovi samoubilački pokušaji možda samo obična dramatizacija.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari