Čarobnjak ili vješt manipulator: Ovaj čovjek osnovao je najbizarniju akademsku ustanovu svih vremena!

“Hej, stari, kako si?”, pita student kolegu. “Ništa me ne pitaj, čitavu noć pokušavao sam pretvoriti žabu u konja, ali je prokletnica samo nastavila kreketati, kao da mi se ruga. Uvjeren sam da ću pasti ispit, a toliko sam učio… Dovraga, možda čarobnjaštvo ipak nije moj poziv!”, uzdahne nesretnik. “Hajde, nije sve tako crno!”, tješi ga kolega. “Zar nisi dobio peticu iz levitacije? Zar nisi briljirao na usmenom iz telekineze? Sve će biti dobro, vidjet ćeš, samo budi uporan!”, razgovor je koji teško da ćete čuti u nekoj akademskoj ustanovi, a da to nije ona koju pohađa Harry Potter… Osim ako ste odselili u Kaliforniju i upisali se na tamošnju “Sivu školu čarobnjaštva”.

Primijenjena alkemija, osnove kontrole nad životinjama, zakoni levitacije i izrada čarobnih štapića samo su neko od predmeta koje slušaju studenti ove “obrazovne” institucije. Polaznici su podijeljeni u četiri smjera, “Vjetrove”, “Vodene vile”, “Gnomove” i “Salamandere”, koji predstavljaju zrak, vodu, zemlju i vatru. Poput kolegija, profesori su svjetlosnim godinama udaljeni od  intelektualaca u zgužvanim odijelima kakve viđate po “regularnim” fakultetima. Osobito osebujan jest čovjek koji je 2002. godine osnovao ovo “sveučilište”. Oberon Ravenheart (na slici!), vođa neopoganske sekte “Crkva svih svjetova”, uz to je i glavni predavač.

Živahni 78-godišnjak s bradom kao u Saurona i dugačkim noktima lakiranim u crno najčešće je odjeven u dugi ljubičasti plašt koji upotpunjuje turbanom u jednakoj nijansi (kad je osobito dobro raspoložen, styling zaokružuje zlatnom krunom u obliku jelenjih rogova). Svoje pravo, prozaično ime Timoty Zell prije nekoliko je desetljeća zamijenio čarobnjačkim i poetičnim, a bračnu rutinu sa životom u veseloj i skladnoj poligamnoj zajednici. Tvrdi da je “certificirani čarobnjak”, ma što to značilo, i da je život posvetio “proučavanju i upravljanju natprirodnim silama”. Voli se izražavati u kriptičnim sentencijama (“Ono što nije stvoreno ne može biti ni uništeno”, “Tek kad raščlanimo pojavnost do temeljnih čestica, moći ćemo gospodariti elementima”), a studenti ga gledaju kao u boga. Čovjek ima i doktorat psihologije sa Sveučilišta Westminster, tako da dobro zna kako manipulirati ljudima.

Piše: Lucija Kapural


Komentari