Burna povijest Delhija: Crvena tvrđava, okrutni osvajač i Muzej zahoda

Delhi, drugi najveći grad u Indiji i upravno, političko, prometno i trgovačko središte te mnogoljudne zemlje, može se pohvaliti bogatom, katkad bremenitom poviješću. Možda ovo niste znali o njoj!

1. Grad se sastoji od starog dijela (Old Delhija), novog dijela (New Delhija) te niza siromašnih predgrađa. Jezgru Old Delhija čini Crvena tvrđava (Lal Quila), jedna od najimpresivnijih građevina svijeta. Kompleks koji je u sedamnaestom stoljeću podigao moćni Šah Džahan služila je kao rezidencija mogulskih vladara sve do 1857. godine, kad su Britanci zatrli tu kraljevsku lozu. Unatoč nazivu, prvotno je bila – bijele boje! Izgrađena od vapnenca, ne osobito otporna materijala, utvrda je s vremenom počela propadati. U crvenu boju su je obojili Britanci, kako bi je sačuvali.

2. Tržnica Khari Baoli, smještena u neposrednoj blizini velebne džamije Fatehpuri, posluje još od sedamnaestog stoljeća. Riječ je o najvećoj tržnici začinima u čizavoj Aziji: bogata bojama, privlači rijeke turista, a nenaviklim nosovima od intenziteta mirisa katkad se zna zavrtjeti u glavi! Inače, većina uličnih prodavaonica nalazi se u ulici Chandni Chawk. Dio nekadašnjega Srebrnog puta, glavne vojne arterije Indije, ona je trgovačko središte Old Delhija.

3. Delhi je jedna od rijetkih svjetskih metropola u kojima možete vidjeti majmune kako skaču po ulicama, dijeleći životni prostor s užurbanim ljudima u poslovnim odijelima. Neobična kohabitacija posljedica je ubrzana rasta grada u zadnjih stotinu godina: nakon što su njihova šumska staništa uništena, majmuni, mahom makakiji, prigrlili su gradski način života.

4. Dok se u Old Delhiju nalazi najveća džamija u Indiji, slavna Jama Masjid, New Delhi, parkovima bogat dio izrađen od 1913. do 1930. po europskim urbanističkim načelima, može se podičiti najvišim minaterom u zemlji. Riječ je, dakako, o Qutb-Minaru, gracioznom divu od sedamdeset dva i pol metra.


5. Pored svih znamenitosti, Delhi u svojim njedrima krije i jednu bizarnost – Muzej zahoda! Osebujnu ustanovu, prozor u povijest indijskih sanitarnih čvorova, 1992. godine je osnovao liječnik Bindeshwar Pathak.

6. Početkom trinaestog stoljeća Delhi je postao prijestolnicom Delhijskoga Sultanata, a od 1526. njime je vladala dinastija Mogula. Godine 1793. prijestolnicu Mogulskog carstva osvojio je perzijski vladar Nadir-šah. Šahovo golemo carstvo na vrhuncu se prostiralo od od Crnog mora i Kavkaza do doline Gangesa a, zbog njegovih osvajačkih pretenzija, nazivali su ga “perzijskim Napoleonom” i “Drugim Aleksandrom”. Osvojeni Delhi sadržavao je blaga velikih mogula, koja je Nadir-šah rekvirirao u korist svoje riznice. Između ostalog, prisvojio je basnoslovno vrijedne dijamante Koh-i-Noor te Darya-i-Noor, kao i draguljima optočeno Paunovo prijestolje. Nakon što je u Delhiju izbio ustanak tamošnjeg stanovništva, šah je, iz osvete, počinio stravičan masakr – njegovi ljudi poklali su nekoliko desetaka tisuća osoba, uključujući žene i djecu.

7. Do 1803. gradom su vladali hinduski prinčevi Maratha, a tada su ga zauzeli Britanci. Od 1911. Delhi je, umjesto Kalkute, postao glavnim gradom britanske Indije, a od 1947. britanskoga dominiona.

Piše: Lucija Kapural

Komentari