Budućnost kuhanja je već počela: Sada možemo isprintati svoju krišku torte

Fotografija: Screenshot YouTube (Engineers use a 3D printer to make a cheesecake).

Ako ste gledali “Zvjezdane staze” onda su vam poznati replikatori hrane. Svi oni koji nisu baš oduševljeni idejom svakodnevnog kuhanja zasigurno bi željeli da replikatori postanu stvarnosti. Iako je tako nešto daleko, sada smo napravili korak prema kuhanju budućnosti.

Cheesecake koji to nije

Tim inženjera sa Sveučilišta Columbia eksperimentira s printanjem hrane i laserskim kuhanjem još od 2005. godine. Nakon niza pokušaja i pogrešaka uspjeli su dobiti kriške torte koju su nazvali cheesecake – iako one ne sadrže nimalo sira. Kolač se sastoji od sedam sastojaka i ispečen je pomoću lasera. Svi sastojci su kupljeni u jednoj njujorškoj trgovini i mogu se nabaviti posvuda. Konkretni recept je rađen u slojevima, a grubo se može podijeliti na donji ili temeljni sloj koji se sastoji od graham krekera; sredine koju ispunjava maslac od kikirikija, džem od jagoda, Nutella kao i pire od banana dok je na vrhu preljev od višanja i glazura. Neki od sastojaka su bili spremni za upotrebu odmah, a neke je bilo potrebno posebno pripremati. Tako su banane pretvorene u pire, a graham krekeri su usitnjeni i pomiješani s maslacem i vodom kako bi se dobila pasta. Nakon toga su svi ovi sastojci stavljeni u spremnike te je uslijedilo printanje u slojevima dok je laser odradio pečenja.

Za print ovog kolača potrebno je 30 minuta

Ova tehnologija daleko je od replikatora koje priželjkujemo, no 3D printanje u kombinaciji s laserskim kuhanjem vrlo vjerojatno predstavlja budućnost naših kuhinja. Za printanje konkretnog kolača bilo je potrebno 30 minuta, a smatra se da će upravo printanje ubrzati proces kuhanja. Osim toga inženjeri koji su sudjelovali u eksperimentu s printanjem smatraju da će ovakva priprema hrane udovoljiti višim higijenskim standardima od današnjih jer će namirnice prolaziti kroz manje ruku. Iako se naglašava da će ovo kuhanje biti zdravije, konkretni sastojci u isprobanom receptu i nisu u potpunosti prirodni i riječ je dobrim dijelom o prerađenim namirnicama koje ne spadaju u kategoriju zdravih, barem ne sve.


Radikalne promjene

Članak o printanju kriške kolača je objavljen u NPJ Science of Food. Sudionici ovog printerskog kuhanja naglašavaju da su samo zagrebli u mogućnosti koje 3D printanje nudi. Izračunali su čak i da bi ovi printeri mogli koštati između 1000 i 1500 dolara kada se pojave na tržištu, a prema njima bi se to moglo zbiti za jedno pet godina. Neovisno jesu li ove prognoze točne ili ne pred nama je očito radikalna promjena u pripremi hrane. U sklopu nje u našim kuhinjama naći će se 3D printeri, a digitalne datoteke vezane uz printanje dijeliti će se na društvenim mrežama, kao što sada dijelimo klasične recepte. Nama ovaj kolač ne djeluje naročito primamljivo, ali bismo ga svejedno željeli probati. Neovisno što god mislili o tome ušli smo u razdoblje u kojem će se hrana, kao i puno toga drugog printati.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari