Brutalno ubojstvo šefa irske mafije: Zatučen u invalidskim kolicima lokotom u čarapi, a pokušali su mu izvaditi i oči nožem ručne izrade!

Scena iz filma "Crna misa". Fotografija: WIRED.

U svijetu postoje brojne mreže organiziranog kriminala koje na ilegalan način dolaze do velikog profita, a njihove metode rada se zasnivaju na nasilju. Ove mafijaške organizacije naziv su preuzele od izvorne sicilijanske mafije. Jedna od takvih mafija je i irska koja na području SAD-a egzistira još od 19. st., a u Irskoj je prisutna tek od 60-ih godina prošlog stoljeća. U najpoznatije ljude na čelu te mafije ulazi i James “Whitey” Bulger koji se još kao tinejdžer počeo baviti kriminalnim aktivnostima.

Boravio i u zloglasnom Alcatrazu

Tijekom svoje kriminalne karijere Bulger je boravio u raznim zatvorima, a između ostalog i u zloglasnom Alcatrazu. Dok je bio u jednom od brojnih zatvora prijavio se za sudjelovanje u eksperimentima u kojima je CIA isprobavala djelovanje LSD-a i drugih droga na zatvorenike, u zamjenu za smanjenje zatvorske kazne. Njegova je zatvorska kazna tada smanjena s 20 godina na deset. Tijekom višegodišnjeg boravka u  zatvorima isprofilirao se u vrhunskog kriminalca. Nakon puštanja iz zatvora sredinom šezdesetih 20. st. počeo je raditi za lokalnu američko-irsku mafiju. U njoj se iskazao uvodeći red brutalnim nasilnim metodama. Nakon što je šef bande nazvane Winter Hill (Winter Hill Gang), Howard Thomas Winter uhićen zbog namještanja konjskih utrka Bulger je preuzeo vodstvo bande, na čelu koje je ostao od kraja 70-ih do sredine 90-ih godine 20. st.

Doušnik FBI-ja

Njegova dugovječnost u svijetu kriminala može se pripisati zaštiti koju je dobio kao doušnik visokog dužnosnika FBI-ja. Bio je doušnikom FBI-ja od sredine sedamdesetih 20. st., a surađivao je s agentom Johnom Connollyjem s kojim je odrastao na ulicama južnog Bostona. Connolly je silno želio stati na kraj talijanskoj mafiji, a Bulger mu je davao potrebne informacije jer se na taj način rješavao konkurencije, a pozornost federalne agencije je pametno skrenuo s irske na talijansku mafiju. To mu je omogućilo da nesmetano godinama bude na čelu irske mafije, a u međuvremenu je zarađivao na drogi, oružju, kocki i likvidacijama neprijatelja. Osamdesetih godina počeo je dostavljati oružje Irskoj republikanskoj vojsci koja se borila protiv britanske vlade.


Istraga unutar FBI-ja

Međutim, s vremenom je postalo jasno da je upravo doušnik FBI-ja Bulger jedan od glavnih kriminalaca koji je odgovoran za najteže zločine u Bostonu. Uskoro je pokrenuta interna istraga, a njegov je školski kolega agent Connolly posljednji je puta pomogao Bulgeru upozoravajući ga na skora uhićenja. Ovaj napušta grad, a njegovi bliski suradnici bivaju uhićeni. Nakon bijega sada već bivši šef irske mafije našao se na FBI-voj listi najtraženijih bjegunaca, i bio je svojevremeno pozicioniran odmah iza Osame bin Ladena, a nagrada za njegovo pronalaženje iznosila je čak 2 milijuna dolara.

Uhićen nakon 16 godina bijega

Tijekom bijega Bulger je često mijenjao lokacije boravka. Uhićen je samo nekoliko dana nakon što je pokrenuta nova kampanja koja je naglašavala da Bulger pomno pazi na svoji izgled i da često posjećuje kozmetičke salone, kao i da jednom mjesečno ide kod stomatologa na čišćenja zuba. Na kraju bijega dugog 16 godina uhićen je, sa svojom dugogodišnjom partnericom Catharine Greig, 2011. u unajmljenom apartmanu u Santa Monici u Kaliforniji. Par je unajmljivao stan pod lažnim imenima kao Charles i Carol Gasco. Prilikom pretresa u unajmljenom stanu nađena je velika količina gotovine, negdje oko 800 000 dolara i podosta oružja. Bulger se prilikom uhićenja samo verbalno opirao.

Suđenje Bulgeru

Optužnica protiv Bulgera je podignuta 2011., a dvije godine kasnije je osuđen na dvije kazne doživotnog zatvora za niz kaznenih djela koja su uključivala reketarenje, pranje novca, drogu, trgovinu oružjem, kao i jedanaest ubojstava od ukupno devetnaest za koja je bio optužen. Uz to je dobio i dodatnih pet godina zatvora zbog sudjelovanja u stvaranju zločinačke organizacije koje je terorizirala cijeli grad. Na suđenju se saznalo da je čupao zube svojim žrtvama i da se nije ustezao ubiti i žene, pa je tako ubijao mafijaške ljubavnice, koje je najčešće davio jer su previše toga znale.

Brutalno ubojstvo u zatvoru

Međutim, u zatvoru je ubijen u 89 godini u invalidskim kolicima samo nekoliko sati nakon što je stigao u savezni zatvor Hezelton u zapadnoj Virginiji. Usmrćen je od posljedica premlaćivanja lokotom koji se nalazio u čarapi, a prema nekim navodima ubojice su mu pokušale ručno izrađenim nožem izvaditi oči. Jedan od njegovih ubojica bio je Fotios Geas (51), mafijaš s područja Bostona koji je u spomenutom zatvoru služio doživotnu kaznu, a nije podnosio cinkaroše. Iako je imao pomoćnike u ubojstvu, njihova imena Fotios nije odao. Bulgerovo ubojstvo dogodilo se 2018., a nakon njegove smrti, obitelj je podigla tužbu protiv 30 zaposlenika zatvora zbog načina na koji je umro.

Optužnica protiv federalnog agenta

Njegov školski kolega i agent s kojim je Bulger bio u dosluhu, John Connolly osuđen je 2002. zbog odavanja povjerljivih informacija i primanja mita, a za to je dobio 10 godina zatvora. Nekoliko godina kasnije Connolly je postao akterom još jednog suđenja na kojem je optužen i osuđen za ubojstvo počinjeno u suradnji s Bulgerom, zbog kojega je ovaj puta ‘zaradio’ kaznu dugu 40 godina. Connolly je svojim djelovanjem nanio veliku štetu reputaciji  federalne agencije. Godine 2021. uvažena mu je molba za puštanjem iz zatvora iz medicinskih razloga, s tim da je njegova sloboda ograničenog karaktera i omogućuje mu odlazak liječniku, kao i na crkvena bogoslužja.

Godine 2015. prema životnoj priči Jamesa “Whiteya” Bulgera snimljen je film “Crna misa” (Black Mass), s Johnny Deepom u glavnoj ulozi. Irska mafija je i danas aktivna, uhićenjima se smjenjuju čelni ljudi, a organizacija uglavnom nastavlja svoje djelovanje.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari