Brutalna vrućina praćena naglim padom temperature rezultirala fascinantnim nalazom!

Tematika erupcije Vezuva iz 79. godine uvijek je aktualna jer je upravo ova prirodna katastrofa rezultirala „zaleđivanjem“ nekoliko gradova u prostoru i vremenu, a svako malo-malo nam donosi nove spoznaje pa tako je relativno nedavno na lokalitetu u Herkulaneju nađen fascinantan nalaz. O čemu je točno riječ pročitajte u tekstu koji slijedi.

Žrtva nađena u središtu kulta posvećenog caru Augustu 

Tijekom arheoloških istraživanja u Herkulaneju forenzični antropolog Pier Paolo Petrone sa Sveučilišta Federico II. u Napulju pozvan je da pregleda ostatke jedne od žrtava. Pretpostavlja se da je riječ o mladiću u srednjim dvadesetim godinama, koji je ležao na  krevetu okrenut na trbuh, licem usmjerenim prema dolje. Objekt u kojem se nalazio smatra se sjedištem kulta posvećenog caru Augustu. Unutar mladićeve  lubanje Petrone je uočio crnu, staklastu tvar.  Petrone je odmah pretpostavio da su sačuvani ostaci posljedica procesa ostakljivanja (vitrifikacije) odnosno ekstremno brzog zagrijavanja, i hlađenja.  Nakon pronalaska tim istraživača predvođen spomenutim Petroneom analizirao je staklastu materiju uz pomoć elektronske mikroskopije i drugih čuda suvremene tehnologije. Na temelju toga, kao i analize spaljenog materijala poteklog od nekadašnjeg kreveta zaključio je da je ovdje došlo do porasta temperature za više od 500 stupnjeva te da je zbog toga došlo do paljenja tjelesnih masnoća i isparavanja mekih tkiva, nakon čega je uslijedio vrlo brzi pad temperature. Staklasta masa je u osnovi ostatak mladićeve moždane strukture.

Upravo zahvaljujući ovoj prirodnoj katastrofi, život nekadašnjeg rimskog svijeta nam se otkriva u nevjerojatnim pojedinostima.

Piše: Sonja Kirchhoffer


Komentari