Bombarder se zaletio u Empire State Building: Žena zaglavljena u liftu čudom preživjela pad sa 70. kata!

Fotografija: YouTube screenshot

Jedan od najprepoznatljivijih simbola New Yorka definitivno je Empire State Building, veličanstveni neboder u art déco stilu koji vizuru grada krasi duže od devedeset godina. Donosimo zanimljivosti o zgradi koja je dugo držala rekord najviše na svijetu!

1. Neboder čelične konstrukcije njujorškim horizontom je počeo dominirati davne 1931. godine. Gradilo ga je čak tri i pol tisuće radnika, tempom koji bismo mogli opisati kao furiozan: tjedno su zidali četiri kata, a kompletan posao bio je dovršen za četristo pedeset dana.

2. Kolos od 443.2 metra, s temeljima na dubini od 16.7 metara, opservatorijima na 82. i 102. katu te vrhom koji je bio zamišljen kao mjesto gdje će se “parkirati” cepelini, zauzima površinu od 7.240 četvornih metara te, kao takav, ima vlastiti – poštanski broj!

3. Dana 28. srpnja 1945. godine, američki bombarder B-25 Mitchell se, zalutavši u magli, zaletio u Empire State Building. Poginulo je četrnaestero ljudi, a šteta je procijenjena na tadašnjih milijun dolara. Zanimljivo je da udar nije narušio stabilnost zgrade. Desetak tona težak zrakoplov, čiji pilot je bio među poginulima, toga je dana bio na rutinskom letu prevoženja vojnog osoblja. Jedna druga osoba se, međutim, pravim čudom spasila. U trenutku udara, dizalo – koje se nalazilo na sedamdesetom katu – počelo je propadati u bezdan, zajedno sa ženom koja se nalazila zarobljena u njemu. Nevjerojatnom srećom, dotična dama izvukla se bez težih ozljeda!

4. Neboder je uvršten na popis svjetskih čuda industrijskog doba i suvremene arhitekture, uz Panamski kanal, Sydneysku opera, Međunarodnu svemirsku postaju i druge velebne građevine.


5. Legendarni Andy Warhol (1928. – 1987.), otac pop-arta, privukao je mnogo pažnje svojim eksperimentalnim filmovima. U “Spavanju”, publika je punih osam sati, koliko traje uradak, mogla gledati kako glumac John Giorno – spava. “Empire” je bio podjednako dug i “zanimljiv”: prikazivao je zgradu Empire State Building u razmaku od podneva do sumraka.

6. Za stvaranje Empire State Buildinga zaslužan je Al Smith (1873. – 1944.), guverner New Yorka. Bio je, naime, predsjedavajući kompanije koja ga je gradila na Manhattanu. Navodno je zbog njegova irskog utjecaja gradnja započela upravo na dan sv. Patrika. Vrpcu je pri otvaranju zgrade prerezala Smithova unučad

7. Titulu najviše zgrade svijeta držao je do 1971. godine, kad ga je “prešišao” Svjetski trgovački centar u New Yorku.

Piše: Lucija Kapural

Komentari