Najluđi eksperimenti: Boljševici izdašno financirali stvaranje hibrida čovjeka i majmuna

Fotografija: CockBloq.

Ukoliko ste u srednjim godinama sjećate se zasigurno komunističke definicije religije prema kojoj je ona ništa drugo doli opijum za mase. Kako bi to potkrijepili dokazima Sovjeti su dali odriješene ruke uglednom znanstveniku za umjetnu oplodnju Iliji Ivanovu.

Pakleni plan

Ruski zoolog Ilija Ivanov svoj je pakleni plan stvaranja hibrida čovjeka i majmuna predstavio Ruskoj akademiji znanosti, kako bi pokazao da je Darwin u pravu i na taj način začepio usta vjernicima. Iako znanstvena zajednica nije poduprla ovaj prijedlog, politički pritisak je bio jači od mišljenja znanstvenika. Sovjetska vlada silno je željela na znanstveni način raskrstiti s religijom, pa je Ivanova otpremila na putovanje. Ivanov je tako krenuo put zapadne Afrike kako bi došao do čimpanzi i i orangutana  neophodnih za stvaranje hibrida čovjeka i majmuna. Ivanov je već prije toga radio slične eksperimente, ali u njima nije nikada otišao tako daleko. Uspio je križati zebru i magarca, bizona i kravu kao i producirati razne hibride štakora i miševa, kao i zamoraca i zečeva. Još je 1910. godine na skupu zoologa izjavio je da je moguće stvoriti hibrid između čovjeka i njegovih najbližih srodnika, a šesnaest godina kasnije mu se za to pružila prava prilika.

Mračna pozadina boljševičkog plana

Danas se smatra da je želja ruskih vlasti imala još mračniju pozadinu od one da se konačno “raskrinka” religija. U pitanju je način na koji su možda visokopozicionirani članovi boljševičke stranke željeli napraviti transformaciju društva. Prema moskovskim novinama, Staljin je navodno rekao znanstveniku: “Želim novo nepobjedivo biće, neosjetljivo na bol, otporno i ravnodušno prema kvaliteti hrane koje jede”. Iz ovoga bi se moglo zaključiti da su Sovjeti željeli i vojnu i radnu snagu kojoj bi diktirali što će i kako raditi, a zauzvrat bi ta snaga trebala biti ravnodušna kako prema plaći tako i uvjetima života i rada. Ivanov je bio stručnjak za umjetnu oplodnju i koristio je svoje neuobičajene metode za stvaranje hibridnih životinja. Njegovo je putovanje financirala ruska vlada. U veljači 1926. ruski biolog Ilija Ivanov krenuo je put Gvineje u Francusku Zapadnu Afriku, s 200 000 dolara na raspolaganju.


Boravak u Parizu

Cilj je bio stvoriti hibrid između majmuna i čovjeka. Prva postaja na putu mu je bila u Parizu gdje je dobio podršku za rad direktora Pasteurovog instituta, koji je imao centar za primate u Gvineji. U Parizu je radio prve eksperimente u kojima je presađivao majmunske testise u testise bogatih i ostarjelih muškaraca, koji su na taj način željeli povećati svoj libido.  Ujedno je u Parizu presadio ženski jajnik u čimpanzu zvanu Nora, a koju je potom oplodio ljudskom spermom, što se nije pokazalo uspješnim.

Pokusi u Gvineji

Nakon što je stigao u Gvineju nakon određenih problema krajem 1926. godine ljudskom spermom je oplodio tri čimpanze, međutim eksperiment nije završio uspješno. Nakon toga je odlučio krenuti drugim putem, ne od oplodnje čimpanzi već od čovjeka. Htio se u svom eksperimentu poslužiti sa ženama u francuskoj Gvineji, naravno, bez njihova znanja. Čak je smislio i način na koji bi došao do njih, a to bi bili liječnički pregledi, na kojima bi odradio umjetnu oplodnju. Nakon što je njegov način rada odbio francuski upravitelj, morao je osmisliti nove metode nalaženja žena koje bi pristale na ovako nešto, pa se odlučio vratiti kući. U Sovjetski Savez se vratio s više čimpanzi i jednim orangutanom. Glede žena za eksperiment se tijekom vremena prijavilo njih pet, no u međuvremenu je, kažu, ostao bez čimpanzi, a na kraju i posljednjeg orangutana koji je doživio moždani udar zbog čega je čitava stvar “pala u vodu”.

Ivanov je kasnije postao žrtvom političkih intriga te je prognan u Kazahstan. Iako je brzo pušten iz zatočeništva umro je već 1932. Njegovom smrću zaustavljeni su daljnji sovjetski pokušaji stvaranja hibrida i čovjeka.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari