Bizarnosti iz povijesti: U srednjem vijeku, homoseksualce su okretali naopačke i polagano ih pilili popola!

Kako su u srednjovjekovnoj Engleskoj kažnjavali homoseksualce? Koji je slavni književni lik dijelom zasnovan na srpskom špijunu Dušanu Popovu? Zašto su ruske carice zapošljavale profesionalne “škakljače”? Uživajte u bizarnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U srednjovjekovnoj Engleskoj, homoseksualnost se kažnjavala smrću, i to na nezamislivo surove načine. Jedna od metoda bila je okrenuti “prijestupnika” naopačke, gležnjeve mu zavezati za gredu, a potom ga lagano piliti od mošnji do glave (na slici!). Kako bi zbog ovoga položaja krv jurnula u glavu, žrtve su dugo umirale: krvnik se s pilom znao probiti do sredine prsa kad bi izgubile svijest. Ništa ugodniji nije bio tretman na kotaču za mučenje. Nesretnika bi privezali za tu drvenu napravu, smrskali mu sve zglobove golemim čekićem, a potom ga ostavili kao jelo gladnim vranama.

2. Osim po anđeoskom glasu i senzualnom njihanju kukovima, kralj rock ‘n’ rolla Elvis Presley (1935. – 1977.) bio je poznat po bujnoj, poput ugljena crnoj kosi. Mnogi to ne znaju, no pjevač je prirodno bio plavokos, a grivu je počeo bojiti na nagovor prijateljice, koja je zaključila kako će tamna kosa biti u zanimljivom kontrastu s Elvisovim plavim očima.

3. Roman “Pariz u dvadesetom stoljeću”, u kojem je predočio moderne ideje poput kompjutera, kalkulatora i svjetske komunikacijske mreže, Jules Verne (1828. – 1905.) je napisao davne 1863. no isti se na policama knjižara našao tek osamdeset devet godina nakon smrti autora. Nakladnik je, naime, odbio objaviti roman, ustvrdivši da je odviše pesimističan. Verne je spremio rukopis romana u sef, gdje ga je 1989. otkrio njegov praunuk, a objavljen je pet godina kasnije.

4. Godine 1503. Amerigo Vespucpucci zabilježio je osebujnu metodu povećanja penisa kojom su se koristili muškarci u Novome svijetu: namjerno bi dali otrovnim gušterima da ih ugrizu za muškost. Tretman se pokazao vrlo efikasnim, mada bi katkad dolazilo do “omanjih” komplikacija, poput prsnuća penisa.


5. U devetnaestom stoljeću, kad je izumljen, vibrator se koristio u medicinske svrhe, odnosno kao pomoćna metoda u liječenju ženske histerije. Ostali popularni tretmani bili su snažni mlazovi vode, mirisne soli i hipnoza.

6. Kao inspiracija za stvaranje lika Jamesa Bonda Ianu Flemingu je, uz još neke povijesne ličnosti, poslužio lik srpskog špijuna Dušana Popova (1912. – 1981.). Početkom Drugoga svjetskog rata, ovaj poliglot pridružio se britanskoj tajnoj službi MI6, koja ga je zadužila da radi za njemačku tajnu službu kao dvostruki agent. Godine 1941. nacisti su ga uputili u SAD. Popov je, zahvaljujući golemoj mreži kontakata, uspio prikupiti informacije o napadu na Pearl Harbour. Premda je upozorio FBI, američka agencija ništa nije poduzela: njen direktor John Edgar Hoover nije vjerovao Popovu, notornom ženskaru i zaljubljeniku u skupe jurilice i žestoka pića. Reputacija mu je doista bila zanimljiva: tajno ime Tricikl navodno je dobio zbog toga što je u krevetu preferirao dvije žene u isto vrijeme!

7. U knjizi “The Sex Life of the Foot and Shoe”, autor William A. Rossi tvrdi da je praksa škakljanja tabana s ciljem postizanja seksualnog uzbuđenja stoljećima bila vrlo popularna na moskovskom dvoru. Prema njegovim navodima, u tome fetišu uživale su ruske carice Ana Ivanovna (1693. – 1740.), Elizabeta Petrovna (1709. – 1762.) i Katarina II. Velika (1729. – 1796), a potonja je navodno čak zapošljavala eunuhe i dvorske dame kao profesionalne “škakljače”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari