Bizarni zločin u Indiji: Vlastitog rođaka usmrtio je kamenom iz doista nevjerojatnog razloga!

Kad razum zašuti a pohlepa preuzme riječ, kojekakvi šarlatani dobivaju priliku izmusti lovu iz džepova očajnih i naivnih ljudi. Od skidanja uroka preko gatanja iz graha i liječenja opakih boleština kombinacijom molitve, žabljih krakova i gospine trave do istjerivanja đavla i vraćanja mrtvih u život, čudotvorci iz raznih branša imaju posla preko glave. Da posljedice takve prakse ponekad mogu biti vrlo ozbiljne, svjedoči primjer “iscjelitelja” Janakija Manjhija, žrtve jednog od najbizarnijih zločina u novijoj indijskoj povijesti.

Ovaj sredovječan muškarac iz sela u okolici indijskog grada Gaye stekao je glas kao stručnjak za otjerivanje boleština kombinacijom čudotvornih trava i predane molitve, a specijalizacija mu je bila liječenje neplodnosti. Upravo s tim problemom 2015. godine mu se obratio rođak Sohrai Manjhi, farmer i povremeni građevinski radnik. Nakon što je pregledao “pacijenta”, Janaki mu je stavio ruku na glavu i predano molio, da bi mu potom propisao čaj od čak šest ljekovitih biljaka i otpustio ga prigodnom mudrošću, koju je vjerojatno pročitao na nekoj Grunfovoj majici: “Tko sumnja, ne može istinski vjerovati”. Uslugu je papreno naplatio ali Sohrai, koji je godinama sanjao o očinstvu, odriješio je lisnicu a da nije ni trepnuo.

Pacijent je mjesecima pobožno ispijao smrdljivi napitak i marljivo ispunjavao bračne dužnosti, ali od potomstva nije bilo ni “p”. Sirotom muškarcu malo-pomalo je počelo svitati da je bio prevaren. Ispunjen pravedničkim gnjevom, zaputio se do iscjeliteljeve kuće, zahtijevajući povrat novca. Janaki je odbio vratiti pare, tvrdeći da njegov lijek djeluje, pod uvjetom da je čovjek strpljiv. Nažalost, Sohrai je potrošio zalihu strpljenja pa je rođaka odalamio kamenom po glavi, usmrtivši ga na licu mjesta. Istim kamenom oduzeo je život propovjednikovoj supruzi Laxmi, da bi se potom dao u bijeg. Dvostruki ubojica nakon nekog je vremena priveden pravdi, a seljani i danas oplakuje svoga iscjelitelja, uvjereni da će njegova smrt doprinijeti padu nataliteta u regiji.

Piše: Lucija Kapural


Komentari