Bizarni zakoni, 3. dio: Ne drži magarca u kadi i ne budi medvjeda koji spava!

Mark Twain je rekao kako je samo jedna stvar Bogu nemoguća – pronaći smisao u ljudskim zakonima! Kad pogledamo čudne, bizarne i mahnite odredbe koje su na snazi u pojedinim zemljama, čini nam se da je slavni pisac bio na dobrom tragu. Dobro došli u zonu sumraka svjetskog zakonodavstva!

Sjedinjene Američke Države

O bizarnim američkim zakonima već smo pisali, no ima ih toliko da smo vas odlučili počastiti s još nekoliko “bisera”! U Alabami, primjerice, ne smijete nositi lažne brkove u crkvi, jer biste tim bogohulnim činom mogli nagnati vjernike na smijeh te time narušiti svetost trenutka. U Coloradu će vas opaliti po džepu ako jašite konja dok imate vrućicu, stanovnice Floride koje nisu udane nedjeljom ne smiju skakati iz padobrana, dok Aljaska zakonom brani žiteljima da bude medvjede koji spavaju (znači li to da smiju buditi budne medvjede?). Medvjede su u zakon ubacili i u Missouriju, gdje ove zvijeri ne smijete vozati naokolo u kamionu ako ih prethodno niste smjestili u kavez. Ako živite u Arizoni a ponosni ste vlasnik magarca, svoga dugouhog ljubimca nemojte držati u kadi – to je, kaže zakon, veliki “no” (zašto bi netko uopće uvalio kopitara neparnoprstaša u kadu, nismo uspjli dokučiti ni nakon dvosatne meditacije!). Maloljetnici u Illinoisu ne smiju konzumirati alkohol, osim ako je riječ o sudionicima kulinarskih emisija, a u Kaliforniji nikad, pa ni tad ne smijete pojesti žabu koja je sudjelovala u natjecanju u skokovima žaba. U Marylandu je zabranjeno nositi majicu bez rukava u parku, u Teksasu prodavati oči (!), a u Oregonu odlaziti u lov na groblju (!!).

Kina

Vjerojatno najapsurdnija regula na svijetu osmišljena je u Kini, a riječ je o zabrani reinkarnacije tibetanskim budističkim svećenicima – ako nemaju specijalnu dozvolu ureda za religijska pitanja! Zašto je, pobogu, kineska vlada donijela zakon koji striktno definira kompletnu proceduru reinkarnacije, odnosno drži je pod državnom kontrolom? Odgovor je – Dalai Lama. Ovaj simpatični starčić izjavio je da se odbija ponovno roditi sve dok je Tibet pod kineskom kontrolom. E, sad, ako reinkarnaciju više ne kontrolira on, nego vlada Kine… Shvatili ste poantu. To još nije sve: Kina je svojedobno zabranila i – putovanja kroz vrijeme! Ured odgovoran za ovu regulu objasnio je da se koncept putovanja kroz vrijeme može vidjeti u brojnim filmovima i serijama, te da on, budući da nije stvaran, izražava nepoštovanje prema povijesti.


Australija

Ako želite biti pornozvijezda u Australiji, morate imati velike grudi. Tako, crno na bijelom, kaže zakon iz 2010. godine. Aktivisti iz grupe “Neka djeca budu djeca” uspjeli su, naime, uvjeriti vladu da gledanje malih grudi potiču ljude na pedofiliju. Kao da zakon koji neobdarene punoljetne žene smatra djecom nije dovoljno glup, još je gluplja njegova posljedica – udvostručen broj plastičnih operacija u zemlji!

Piše: Lucija Kapural

Komentari