Bizarne nesreće: Kad se praviš važan, i to te doslovno dođe glave!

Postoje nesreće zbog kojih se pitamo jesu li njihovi akteri bili glupi, pijani, nadrogirani ili što li već. Glavni akter ove bizarne, nesreće bio je tridesetosmogodišnji odvjetnik, stručnjak za korporativno pravo i vrijednosne dionice Garry Hoy, koji je ujedno već imao i status partner u kanadskoj odvjetničkoj tvrtci Holden Day Wilson u središtu Toronta. Sagledamo li sve, definitivno sa spiska možemo odbaciti kategoriju gluposti kao uzroka ovog nemilog incidenta. Kako se nesreća, odnosno ne znamo kako bi to nazvali, dogodila za radnog vremena 9. srpnja 1993. , i ostale navedene mogućnosti možemo maknuti sa spiska.

Vjera u moderne materijale

Tog ljetnog dana 1993. godine Garry je pokazivao prostore odvjetničke tvrtke zainteresiranim studentima za zaposlenje. Njegovi kolege kažu da je uživao u demonstracijama prostora tvrtke i da je ovakve promocije redovito izvodio. U ovoj je svojoj zadnjoj demonstraciji pak pretjerao  jer je u dva navrata “napao” staklo. Naime, Garry je vjerovao u fantastičnu izdrživost modernih materijala i građevina, što se u njegovom slučaju nije pokazalo niti sretnim niti točnim, barem ne u svakom segmentu.

Kako zadiviti studentice?

Prostori tvrtke su se nalazili u poslovnoj zgradi na 24. katu u užurbanom središtu Toronta. U svojoj ulozi osobe koja mladim i budućim pravnicima pokazuje poslovne prostore,  vjerojatno kako bi zadivio mlade studentice, nije nemoguće i studente kako bi bili društveno korektni, jednostavno Garry nije imao sreće, a ćemu je doprinjelo i njegovo uvjerenje da osoba težine nešto veće od 70 kilograma može se bez problema suočiti u oči u oči sa prizorom bez posljedica. Najsmješnije u svemu je to, ako se ovome uopće možemo smijati, što je zapravo staklo pokazalo svoju izdržljivost, ali ne i okvir jer je glavnog aktera ubio okvir, a ne staklo. Nakon što je prvi puta staklo uspješno izdržalo Garryijev skok, na svoju nesreću je odlučio pokušati još jednom. Bit ćemo zlobni i dodati da je vjerojatno u publici bila neka privlačna studentica koja je Garryija natjerala na novi angažman.


Zgrada i kat s kojega je Garry nepromišljeno skočio.

Staklo je izdržalo, ali ne i okvir

Umjesto da se odbije od stakla, kao i toliko puta do sada, okvir prozora je ispao iz ležišta te je Garry završio u “bezdanu”, a na užas prisutnih koji su svjedočili takvom strašnom činu ljudske neopreznosti. Možemo samo pretpostaviti da su zasigurno nakon toga potencijalni kandidati “dali petama vjetru”, što bi se reklo’. Ne moramo vam objašnjavati da Garryju nije bilo spasa, kao ni staklu iako je stoički izdržalo sam udar. Zanimljivo je da je ova odvjetnička tvrtka propala samo tri godine nakon bizarnog događaja.

Kažu da su postupci Garryja Hoya učinili slavnom osobom, što reći osim da svijet ima neka čudna mjerila za slavu. Uglavnom to što njegova vokacija kao prilično mladog stručnjaka za određena područja prava, nije bila bitna za ulaženje u kategoriju poznatijih osoba, dok užasna smrt je, jasno pokazuje da je svijet očito negdje uz put izgubio dobar orijentir u razlikovanju ispravnog i neispravnog, vrijednog i nevrijednog.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari