Bizarna strana povijesti: Zloglasnom diktatoru Sadamu Huseinu svojedobno su uručeni ključevi američkoga grada Detroita!

Koji je diktator dvaput bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir? Zašto su vlasti Detroita svojedobno uručile ključeve grada iračkom diktatoru? Koju je svotu postigao opušak Churchillove cigare na aukciji? Uživajte u bizarnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Na mnogim fotografijama Winstona Churchilla (1874. – 1965.), u ustima ili rukama britanskog državnika nalazi se cigara. Nikakvo čudo, znamo li da je pušio između osam i deset komada dnevno, katkad i do petnaest. Jedna od njih, dopola popušena, na aukciji u Londonu 2019. godine prodana je za vrtoglavih pet tisuća funta.

2. Jedan od srednjovjekovnih manuskripta opisuje uistinu bizarnu igru: borbu vitezova protiv – puževa! Zbog čega su to činili i, pobogu, kako, u tekstu se ne spominje. Ovo zvuči poput nečega što je nastalo u mašti članova grupe “Monty Python”…

3. Povijesne činjenice ponekad djeluju posve bizarno, ali ih to ne čini manje istinitima. Teško je, primjerice, povjerovati da je Hitler, jedan od najvećih zločinaca svih vremena, bio zakleti vegetarijanac koji je obožavao životinje ili da je Staljin, čovjek koji je namjerno izgladnio Ukrajinu, ubio milijune dobrostojećih seljaka te vršio čistke u vlastitoj partiji u sklopu čega je streljao tisuće, a milijune poslao da rade i umru u sibirskim gulazima, bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir – i to dvaput! Također je teško povjerovati da je diktator Sadam Husein 1980. godine primio veliku počast od Amerikanaca: ključeve Detroita. Dogodilo se to nedugo nakon što je postao irački predsjednik, u znak zahvale zbog doniranja poveće svote novca crkvi u tome gradu.


4. Harry S. Truman (1884. – 1972.) jedini je američki predsjednik koji je služio nakon 1870. godine, a da nije imao diplomu s koledža: slabi vid spriječio ga je da se upiše na West Point, što mu je bio san iz djetinjstva. Dvije godine je studirao pravo u Kansas Cityu, a kasnije je postao počasni član bratstva Lamba Hi Alfa.

5. Čuveni američki filmski redatelj, animator i producent Walt Disney (1901. – 1966.) bio je vjerojatno najdarežljiviji milijarder u povijesti, a naročito velikodušan bio je prema svojim zaposlenicima. Primjerice, omiljenoj kućnoj pomoćnici svakog je Božića i za svaki rođendan darivao po dionicu svoje kompanije “Disney”. Kad je otišla u mirovinu, bila je multimilijunašica!

6. Čuveni fizičar Albert Einstein (1879. – 1955.), tvorac teorije relativnosti, teško se mirio s gubitkom anonimnosti. Kad bi mu ljudi prilazili na cesti i molili ga autogram, često se pretvarao da nije on, već netko tko mu samo nalikuje!

7. Kad smo već kod Einsteina, spomenut ćemo poznati podatak da mu je kvocijent inteligencije bio 160. Manje poznat je onaj da je Marilyn Monroe (1926. – 1962.), koja je u filmovima četo portretirala priglupe plavuše, navodno imala IQ 163!

Piše: Lucija Kapural

Komentari