Bizarna strana povijesti: Zašto figure na prapovijesnim crtarijama pronađenim u Indiji nose svemirska odijela?

Za vas smo probrali neobične, lude i bizarne činjenice iz svjetske povijesti. Zašto figure na prapovijesnim crtarijama pronađenim u Indiji nose svemirska odijela? Koliko košta najskuplja rola toaletnog papira svih vremena? Koji se ekscentrični umjetnik umalo ugušio tijekom performansa? Pročitajte i doznajte!

1. Počasni “Oscar” koji je Walt Disney (1901. – 1966.) dobio za crtani film “Snjeguljica i sedam patuljaka” iz 1937. godine bio je uistinu osebujan. Sastojao se, naime, od jedne uobičajene i sedam minijaturnih statua, a potonje su predstavljale patuljke.

2. Njemački dizajner Fritz Loibl prije desetak godina je osmislio te počeo izrađivati WC papir namijenjen “finim guzama”. Na njemu su se, naime, nalazili maštoviti detalji od 24-karatnog zlata. Cijena? Prava sitnica: jedna rola – 500 eura! Nešto nam govori da njegov proizvod neće biti popularan odabir u vrijeme korona-krize…

3. Arheolozi koji su 2014. godine istraživali špilje u Indiji naišli su na čudne likove ocrtane u kamenu, stare deset tisuća godina (na slici!). Stvorenja sa slika nemaju nosove i usta, a na nekoliko prizora se čini i kao da nose nekakva svemirska odijela. Crtarije nisu iznenadile mještane: u tim se krajevima od davnina s koljena na koljeno prenosi predaja o tzv. “rohela ljudima”, niskim bićima koja su stizala s neba u letećim tanjurima i potom iz sela zauvijek odvodila ljude!

4. Najviša ikad zabilježena temperatura u sjeni iznosila je – pedeset i osam Celzijevih stupnjeva! Zabilježena je 13. rujna 1922. godine u Al’Aziziyahu u Libiji.


5. Howard Hughes (1905. – 1976.), pionir američkog zrakoplovstva, industrijalac i filmski producent, patio je od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Kad god bi objedovao u restoranu, sa sobom je nosio ravnalo: njime je mjerio grašak koji je naručio, te bez pardona vraćao svako zrno koje je smatrao prevelikim!

6. Prva zemlja koja je zabranila prodaju guščje paštete zbog okrutnosti prema životinjama bila je – nacistička Njemačka!

7. Tijekom međunarodne izložbe nadrealizma u Londonu 1936. godine, Salvador Dalí (1904. – 1989.) održao je predavanje odjeven u staromodno ronilačko odijelo, želeći na simboličan način pokazati kako živi na dnu mora podsvjesnog. Obožavatelji nisu odmah shvatili da se ekscentrični umjetnik guši unutar staklene kugle: njegovu pretjeranu gestikulaciju smatrali su dijelom performansa.

8. Prve lažne trepavice nastale su 1916. godine, po narudžbi D.W. Griffitha (1875. – 1948.). Legendarni redatelj je, naime, htio “otvoriti” pogled Seene Owen, jedne od glumica svoga filma “Nesnošljivost”, pa je vlasuljaru naložio da joj, od prirodne ljudske kose, načini “produžetke” za trepavice.

Piše: Lucija Kapural

Komentari