Bizarna strana povijesti: Po završetku Prvoga svjetskog rata, medaljom za hrabrost nagrađena je jedna – majmunica!

Koja je životinja odlikovana za hrabrost iskazanu na bojišnici tijekom Prvoga svjetskog rata? Koliki je bio raspon krila najveće ptice koja je ikad živjela na našem planetu? Kako je moguće da jedan te isti čovjek bude patuljak i div? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Godine 1979. u Argentini je pronađen fosil izumrle ptice star gotovo šest milijuna godina. Argentavis magnificens, kako je ranije nepoznata vrsta nazvana, najveća je ptica koja je ikad živjela na našem planetu. Tijelo joj je bilo duže od dva metra, a imala je raspon krila između šest i osam metara.

2. Sveta Cecilija, katolička mučenica koju su Rimljani pogubili između 176. i 180. godine, pokopana je u Kalistovim katakombama u Rimu, uz tzv. “kriptu papa”, a njene ostatke je, u devetom stoljeću, papa Paskal I. dao prenijeti u kriptu bazilike u Trastevereu. Koncem šesnaestog stoljeća, kad je otvoren njen sarkofag, vidjelo se da je pokojničino tijelo u poprilično očuvanom stanju. Vjernici su tu činjenicu protumačili u svjetlu nauka da se tijela svetaca ne raspadaju nakon smrti.

3. Vjerovali ili ne, na bojišnici tijekom Prvoga svjetskoga rata istaknula se jedna – majmunica! Jackie, ženka pavijana, bila je miljenica Južnoafrikanca Alberta Marra, koji ju je smatrao članom obitelji. Kad je momak unovačen, dlakavu prijateljicu poveo je sa sobom u rat. Jackie nije bila samo maskota Treće transvaalske regimente, već je vlasnika i suborce, zahvaljujući izoštrenim osjetilima, upozoravala na približavanje neprijatelja. Uz to je nosila službenu uniformu, salutirala nadređenim oficirima, marširala s vojnicima i pripaljivala im cigarete. Po završetku rata, tijekom kojeg je ranjena u rame i ostala bez desne noge, dobila je čin vodnika i medalju za hrabrost.

4. Adam Rainer (1899. – 1950.) jedina je osoba u pisanoj povijesti koja je bila patuljak i div. Kao osamnaestogodišnjak, ovaj Austrijanac bio je visok samo 122 i pol centimetra, zbog čega nije primljen u vojsku. Nakon toga, počeo je rasti “kao iz vode”: do trideset trećeg rođendana, dosegao je visinu od 218 centimetara! Nije ostalo na tome. Kad je umro, morao je biti pokopan u specijalnom lijesu, budući da je njegova visina iznosila 234 centimetra. Pretpostavlja se da je bolovao od akromegalije, poremećaja u funkciji hipofize uzrokovanog tumorom.


5. Jedan od najbizarnijih medicinskih instrumenta svih vremena 1854. godine je patentirao američki liječnik Alphonsus Myers. Radilo se o svojevrsnoj klopci za trakavicu: čovjek zaražen ovim parazitom trebao je progutati zlatnu cijev napunjenu komadićima sira i zakvačenu na dugačku žicu. Kad bi se neželjeni gost odlučio počastiti sirom, upao bi u cijev iz koje više nije mogao izići, a sve što je pacijent tada trebao napraviti jest nježno povući uzicu te kroz vlastita usta ukloniti zamku i njen gadljivi sadržaj.

6. Godine 1782. francuski liječnik Claude Martin ne samo da je izumio instrument za otklanjanje mokraćnog kamenca već ga je i testirao na – samome sebi! Operacija je bila poprilično bolna, ali je prošla uspješno.

7. Kina je svojedobno zakonom zabranila – putovanja kroz vrijeme! Ured odgovoran za ovu regulu objasnio je da se koncept putovanja kroz vrijeme može vidjeti u brojnim filmovima i serijama, te da on, budući da nije stvaran, izražava nepoštovanje prema povijesti.

Piše: Lucija Kapural

Komentari