Bizarna strana povijesti: Ova zastrašujuća maska stvorena je zbog – povećanja radne produktivnosti!

Tko je stvorio PEZ bombone? Kakve veze ima “ronilačka” maska s radom u uredu? Kada su izumljene konzerve, a kada otvarač za njih? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U srednjovjekovnom Walesu, žene su se od svojih supruga mogle razvesti ako bi dokazale da njihova gora polovica ima – loš zadah!

2. PEZ bomboni, tvrdi slatkiši kiselkastog okusa, postali su hit nedugo nakon što su stigli u trgovine. Za to je u prvom redu bila zaslužna mašinica s kojom su se prodavali, kreacija Oscara Uxe: oblika upaljača, iz njene glave bi na pritisak izlazio bombon. Kompaniju PEZ 1927. je osnovao austrijski biznismen Eduard Haas III. (1897. – 1989.), a bomboni su isprva reklamirani kao pomoć kod odvikavanja od pušenja. Naziv “PEZ” kratica je njemačke riječi PfeffErminZ, što znači pepermint.

3. Godine 1745., u jeku Rata za austrijsku baštinu, francuski kralj Luj XV. (1710. – 1774.) organizirao je uistinu ekscentričan bal na svome dvorcu – svi uzvanici, uključujući njega samog, bili su maskirani u stabla, grmlje i gigantske cvjetove! Ovaj vladar zapamćen je po razuzdanom i rasipnom ponašanju – osim što je na dvor doveo brojne ljubavnice, financijski je zadužio Francusku (državni dug narastao je na četiri milijarde livara).


4. Hugo Gernsback (1884. – 1967.), Amerikanad rodom iz Luksemburga, od 1913. do 1929. godine izdavao je časopis “Science and Invention”, čiji je utjecaj bio toliki da Gernsbacka – baš kao i kao Julesa Vernea te H. G. Wellsa – nazivaju “ocem znanstvene fantastike”. U časopisu nije samo pisao o tuđim izumima, već je i vlastitima. Godine 1925. svijetu je predstavio “Izolator” (na slici!), masku bizarnog izgleda spojenu na bocu s kisikom. Nije bila namijenjene ronjenju, već – uredskom radu! Funkcija joj je bila utišati zvukove iz okoline, zbog čega bi došlo do bolje koncentracije te, posljedično, povećane radne produktivnosti.

5. Konzerve su, u vrijeme Napoleonskih ratova (1797. – 1815.) i neovisno jedni o drugima, izumili Francuzi i Englezi. Zanimljivo, otvarač za konzerve izumljen je tek 1855. godine, a do tada su otvarane pomoću čekića i dlijeta.

6. Emma Goldman (1869. -1940.), američka politička aktivistica rodom iz carske Rusije, bila je jedna od prvih predstavnica anarhističkog pokreta te jedna od prvih žena koje su se zalagale za kontracepciju. Kao većina tadašnjih feministkinja, pobačaje je smatrala tragičnom posljedicom loših ekonomskih uvjeta, te je navodila kontracepciju kao bolju alternativu. Zbog tih stavova je, usred predavanja u New Yorku, uhićena, a u zatvoru je provela petnaest dana. Zbog protivljenja ulasku SAD-a u Prvi svjetski rat, godinu dana kasnije je protjerana u Rusiju.

7. Korzet, dio ženskog rublja koji naglašava struk, poznat je već od najstarijih civilizacija. Na minojskoj Kreti, koristio se još 2000. godine prije Krista, a u antičkoj Grčkoj i Rimu žene su pod haljinama nosile širok pojas za isticanje grudi. Kao posebno skrojeni komad odjeće, počeo se razvijati koncem srednjeg vijeka, istodobno kao muška i ženska nošnja, kojom se nastojalo istaknuti izduženost figure.

Piše: Lucija Kapural

Komentari