Bizarna strana povijesti: Nazovi “00000000” radi nuklearnog napada!

Zašto se u “Disneyevim” crtićima ne pojavljuju majke? Koja je bila šifra za lansiranje nuklearnih projektila u vrijeme Hladnog rata? Zašto su čuvari londonskoga zoološkog vrta svojedobno potamanili sve svoje gmizave stanovnice? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Između 1960. i 1977. godine, tajni broj pomoću kojeg je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država mogao dati odobrenje za lansiranje nuklearnih projektila bio je vrlo jednostavan za zapamtiti – 00000000!

2. Jeste li primijetili da se u “Disneyevim” filmovima i crtićima nikada ne pojavljuje lik majke? Razlog tome, tvrde upućeni, jest tragičan način na koji je slavni animator i producent Walt Disney (1901. – 1966.) izgubio roditeljicu: nesretna žena poginula je u kući koju joj je kupio, zbog neispravne peći.

3. Čuvena pjesma “Black Dog”, koja se 1971. godine našla na četvrtom albumu grupe “Led Zeppelin”, naslov je dobila posve slučajno: dok su je članovi grupe snimali, u studio im je ušetao crni labrador!


4. Za vrijeme svoga predsjedničkog mandata, George W. Bush u nekom je intervjuu rekao da mu je omiljena slikovnica bila “Gladna gusjenica” autora Erica Carlea. Zanimljiv podatak – ako znamo da je spomenuta knjižica za djecu tiskana kad su Bushu bile dvadeset tri godine!

5. Mahatma Gandhi (1869. – 1948.), borac za nezavisnost Indije, 1932. godine je bio novinar izvjestitelj s Olimpijskih igara u Los Angelesu.

6. Rimski car Hadrijan (76. – 138.) zapamćen je po velikim financijskim, poreznim i pravnim reformama, gušenju ustanka u Judeji te, dakako, gradnji čuvenih zidina kojima je utvrdio granice u Britaniji. Manje poznat je podatak da je godine 117. donio jedan od najbizarnijih zakona u povijesti: pokušaje samoubojstava svojih vojnika proglasio je vrstom dezerterstva. Kazna za taj zločin? Pogađate – smrt!

7. Otvarač za konzerve izumljen je 1858. godine, gotovo pola stoljeća nakon same konzerve. Za to vrijeme, ljudi su tu vrstu ambalaže otvarali pomoću čekića ili dlijeta.

8. Na samom početku Drugoga svjetskog rata, čuvari londonskoga zoološkog parka pobili su sve svoje otrovne zmije i kukce, kako bi izbjegli mogućnost da ovi pobjegnu na slobodu u slučaju bombardiranja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari