Bizarna smrt kanadskog odvjetnika: Pao je s 24. kata, pokušavajući dokazati da su stakla njegova ureda neprobojna!

O neobičnim načinima na koje su čuveni voskovođe, mudraci, umjetnici i sportaši – i pokoji “običan smrtnik” – napustili životnu pozornicu već smo pisali: od Eshila, kojeg je utamanila kornjača ispuštena iz kandža orla, preko pape Hadrijana IV., koji se zagušio muhom što mu je upala u vino, do Isadore Duncan, koju je zadavio je vlastiti šal, nižu se bezbrojni neobični načini na koje čovjek može skončati. Evo još nekoliko primjera!

1. Način na koji je 892. godine stradao vikinški poglavica Sigurd Moćni uistinu je bizaran. U jednom od brojnih teritorijalnih sukoba, dekapitirao je Maela Brigtea, vođu protivničkog klana koji je, zbog isturenih očnjaka, bio poznat pod nadimkom “Krivozubi”. Dok je pobjednik ponosno paradirao na konju, glava poraženog neprijatelja je poskakivala, a jedan od njegovih isturenih zuba zabio se u jahačevu nogu. Rana se inficirala, a Sigurd je nekoliko dana kasnije umro od sepse.

2. U trenutku kad je pobijedio na konjičkoj utrci Belmont Park 1923. godine, čuveni američki džokej Frank Hayes bio je – mrtav! Muškarac je, naime, bio srčani bolesnik, a netom prije nego što je prošao kroz cilj doživio je infarkt.

3. Poznati američki avanturist Bobby Leach preživio je brojne vratolomije, uključujući spuštanje niz slapove Niagare u bačvi. Ironijom sudbine, na onaj svijet ga je otpravila posve prozaična – kora naranče! Godine 1926., dok je bio na novozelandskoj turneji, poskliznuo se na koru tog voća i slomio nogu. Noga mu se inficirala, što je nakon nekog vremena dovelo do gangrene i nužnosti amputacije. Operacija je, međutim, nestručno izvedena i nesretni čovjek više se nije probudio.

4. Garry Hoy (na slici!), 38-godišnji odvjetnik zaposlen u tvrtki “Holden Day Wilson” u Torontu, 9. srpnja 1993. godine pokazivao je svoj luksuzni ured na dvadeset četvrtom katu skupini studenata na praksi. “Pogledajte ova stakla – neprobojna su!”, rekao je a potom se, kako bi svojim riječima dao na težini, punom brzinom zaletio u staklo. Bio je u pravu: staklo se doista nije razbilo, ali je zato iskočilo iz okvira a nesretni čovjek je “poletio” u svoju nelijepu smrt. Da stvar bude gora, dobio je “Darwinovu nagradu”, posprdno “priznanje” koje se posthumno uručuje onima koji su poginuli zbog vlastite gluposti.


5. Legenda kaže da je Empedoklo, grčki filozof koji je naučavao da se tvar sastoji od četiriju vječnih i nepromjenljivih elemenata, 423. godine prije Krista skočio u krater aktivnog vulkana Etne, kako bi dokazao da je bog. Dokazao je suprotno – skončao je na licu mjesta.

6. Da su raže iznimno opasne, svima je postalo jasno 2006. godine, nakon što je jedna od njih utamanila neustrašivog “lovca na krokodile” Stevea Irwina. Kad se ova životinja osjeti ugroženom, kao u slučaju kad ju je siroti Irwin natezao pred kamerama, njeno koplje se učvrsti, a otrov koji sadrži smrtonosan je za grabežljivce.

7. Taylor Mitchell, devetnaestogodišnja kanadska folk pjevačica kojoj su predviđali blistavu karijeru, 28. listopada 2009. godine otišala je na izlet u Nacionalni park Cape Breton Highlands. Dok je pješačila idiličnim krajolikom, na nju je nasrnuo par gladnih kojota i rastrgao je. To je uvelike iznenadilo stručnjake, budući da ove zvijeri vrlo rijetko nasrću na ljude. Štoviše, ovo je jedini zabilježeni fatalni napad kojota na odraslu osobu u povijesti.

8. Klaudije Druz, sin rimskog cara Klaudija I., skončao je kao tinejdžer, oko 20. godine nove ere. Zlosretni mladić u igri je bacio malenu krušku u zrak i uhvatio je ustima, uslijed čega se zagušio i umro.

Piše: Lucija Kapural

Komentari