Biljka? Životinja? Izvanzemaljac? Morsko stvorenje bizarna izgleda živjelo je prije pola milijarde godina!

Spužve, mnogostanične životinje izgledom slične biljkama, žive sjedilački, najčešće u moru. U njihovoj građi nema organskih sustava već postoje samo funkcionalno izdiferencirane stanice. Njihova tijela imaju velik broj otvora (pora), kroz koje ulazi voda, a izlazi kroz manji broj većih otvora (oskuluma). Riječ je o hermafroditima, koji se razmnožavaju spolno i nespolno. Nespolnim razmnožavanjem ili pupanjem nastaju mladi organizmi, koji se većinom ne otkidaju od matičnoga dijela, već s njime tvore kolonije različitih oblika. Pri spolnom razmnožavanju nastaje trepetljikava ličinka, koja neko vrijeme slobodno pliva, a zatim se pričvrsti za podlogu. Hrane se bakterijama i detritusom, polurazgrađenim ostatcima uginulih organizama, čisteći time vodu.

Zanimljivo, spužve su nađene već u najstarijim slojevima paleozoika. Pretpostavlja se da su se razvile od bičaša, koji su formirali kolonije ili korme. Ostale su na niskome razvojnom stupnju  te, kaotakve, predstavljaju slijepu granu na razvojnom stablu životinja – iz njih se nije razvila ni jedna druga životinjska skupina.

Obitelj spužvi nedavno je obogaćena novom vrstom. Njeni fosilni ostaci pronađenisu u kineskom okrugu Chengjiangu, a analiza je pokazala da je stvorenje bez organa i sa samo jednim tjelesnim otvorom živjelo prije pola milijarde godina. Allonnia nuda, kako su je znanstvenici nazvali, pripadala je skupini Chancelloriidae, izumrlim životinjama koje su, poput današnjih spužvi, živjele sjedilački, na morskom dnu. Tijelo im je bilo prekriveno gusto raspoređenim bodljama, što im je pružalo zaštitu od predatora, a svjetska mora nastanjivale su u razdoblju tzv. kambrijske eksplozije, kad dolazi do nagle pojave složenih višestaničnih organizama. Riječ je o najvećoj životinji iz porodice Chancelloriidae – dugačka je gotovo pedeset centimetara.

Inače, Chengjiang je već desetljećima je jedna od glavnih meka paleontologa sa svih strana svijeta. U ovome brdovitom području otkriveno je gotovo dvije stotine novih životinjskih vrsta, mahom iz razdoblja kambrijske eksplozije, što svjedoči o izvanredno brzom razvrstavanju života na Zemlji prije 530 milijuna godina, kad su nastale gotovo sve današnje skupine životinja. Kako za znanstvenike predstavlja jedinstven peleobiološki prozor, ovaj fosilni lokalitet od 2012. se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Piše: Lucija Kapural


Komentari