Bilješke o jednom skandalu

Ulogom u miniseriji “Slom”, šezdesetogodišnji Hugh Grant oduševio je filmske kritičare. Njegov lik, obiteljski čovjek optužen za surovo umorstvo koje možda jest a možda nije počinio, znatno je kompleksniji i mračniji od onih kakve je portretirao veći dio karijere. Grant se, naime, bio “specijalizirao” za uloge šarmantnih, pomalo zbunjenih Britanaca koji uspijevaju zadržati nepodijeljene simpatije gledatelja čak i kad prave gluposti… Likove kakav je, činilo se, i sam bio. Iluzija o uglađenome engleskom gospodinu prije četvrt stoljeća rasprsnula se poput mjehurića sapunice, kad se glumac našao u središtu jednog od najvećih holivudskih skandala i kad je nastala jedna od najpoznatijih policijskih fotografija (dakako, uz onu “ušlagiranog” Nicka Noltea).

Dana 27. srpnja 1995. godine, dok su obavljali rutinsku patrolu, pripadnici losangeleskih policijskih snaga primijetili su kako se luksuzni BMW tamnoplave boje zaustavlja pored oskudno odjevene, ne osobito atraktivne crnkinje. Mlada dama ušla je u automobil, glasno hihoćući. Vozač je parkirao u blizini Sunset Boulevarda, da bi nekoliko minuta kasnije bio grubo izvučen iz vozila i uhićen zbog nemoralnog ponašanja na javnom mjestu.

Dakako, radilo se o Hughu Grantu i javnosti dotad nepoznatoj prostitutki Divine Brown. Oralno umijeće osiguralo joj je kratkotrajnu slavu, dok se korisnik njenih usluga našao na stupu srama. Grant je dobio uvjetnu kaznu u trajanju od dvije godine, morao je platiti globu od 1.180 dolara, a tadašnja zaručnica Elizabeth Hurley izbacila ga je iz zajedničkog doma. Da poniženje bude veće, sudac mu je naložio da pohađa niz predavanja o opasnostima od AIDS-a. Nemili događaj zbio se baš u jeku promocije komedije “Devet mjeseci”, prvoga Grantova holivudskog hita, a mnogi su predviđali da će to ujedno biti i njegov zadnji uspjeh u Americi.

Grantova karijera, međutim, nije propala. Naprotiv, skandal joj je na neki način dao vjetar u jedra. Glumac, o kojem su tabloidi isprva pisali kao o prezira vrijednom gadu, simpatije javnosti uspio je vratiti skrušenim a opet dostojanstvenim nastupima u nizu televizijskih emisija. Gostujući kod Jaya Lena, na neugodno pitanje domaćina (“Što si, dovraga, mislio?”) dao je kratak odgovor: “Znao sam da je ono što činim pogrešno ali sam to svejedno napravio. Ne tražim opravdanje ni suosjećanje – spreman sam se suočiti s posljedicama”. U talk-showu Jaya Lena, ponuđeno mu je pak savjetovanje s psihijatrom. Ljubazno ga je odbio riječima: “Pomalo sam staromodan pa vjerujem da čovjek sam treba rješavati svoje probleme. Uostalom, ako sam nemoralan, to ne znači da sam i nenormalan”. Radijski voditelj Scott Shannon pohvalio je glumčevu razoružavajuću iskrenost: “U kulturi u kojoj je obrazac kriviti druge za svoje promašaje, Grant predstavlja dašak svježeg zraka. Čovjek je pogriješio i platio cijenu za to. Vrijeme je da ga ostavimo na miru!”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari