Bespućima interneta: Kad su stvoreni prvi blogovi?

Internet je do te mjere prodro u sve pore našeg života da nam se nedavna prošlost, kad ga još nije bilo, čini poput mračna srednjeg vijeka. Posljednjih godina, jedna od najpopularnijih stvari na svjetskoj mreži su tzv. blogovi. Ovi periodički članci objavljuju se u obrnutome vremenskom slijedu, što znači da se najnoviji nalazi na vrhu, a najstariji na dnu stranice. Naziv koji koristimo za ukupnost blogova na interneru jest blogosfera, a teme koje je sačinjavaju vrlo su raznolike. Čest oblik bloga jest internetski dnevnik, koji na više ili manje duhovit način opisuje svakodnevne aktivnosti autora. Nadalje, postoje filmski, modni, pjesnički, putopisni, politički, pravni (tzv. “blawgs”), tračerski blogovi, videoblogovi (tzv. “vlogovi”)… Većina ih je interaktivna, što znači da dopuštaju posjetiteljima ostavljanje komentara.

Blogovi doživljavaju boom koncem devedesetih godina prošlog stoljeća, pojavom internetskih alata koji su ovu vrstu interakcije učinili dostupnom i kompjuterskim laicima. Na početku priče stoje dva američka studenta: Justin Hall bio je jedan od prvih koji su počeli objavljivati intimne dnevnike na internetu, a Peter Merholz smatra se tvorcem pojma “blog”. Kako u pravilu nisu imali uredništvo, nego su ih stvarali laici, blogovi su u početku smatrani neozbiljnima. Da tome baš i nije tako, pokazalo se 2000. godine, kad su blogeri priču o Trentu Lottu, američkom senatoru koji je izrekao nekoliko rasističkih izjava, održali na životu i utjecali na njegovu ostavku. Do 2009. godine, blogove su stvarali pojedinci, da bi nakon toga došlo do eksplozije blogova koje su uređivali brojni autori.

Po nekim procjenama, u svijetu je aktivno preko tri stotine milijuna blogova. Dok nekim autorima predstavljaju tek razbibrigu ili društveni komentar, neki su na njima zgrnuli bogatstvo. Jedan od najpopularnijih, “Boing Boing”, svojim tvorcima donosi milijun dolara prihoda godišnje; Michael Arrington i Keith Teare, tvorci “TechCruncha”, 2010. godine postali su bogatiji za dvadeset pet milijuna dolara prodavši svoje “čedo” web portalu “AOL-u”, a Perez Hilton, bloger koji se proslavio pikantnim tračevima o zvijezdama, danas je “težak” oko trideset dva milijuna dolara. Pobornici zaštite okoliša ne mogu zamisliti život bez “Treehuggera”, gastro-entuzijasti svakodnevno posjećuju “Chez Pim”, koji recenzira restorane i daje originalne kulinarske savjete, feministkinje usavršavaju muškomrzačku retoriku čitajući “The F Word”, a savjete Susie Lau, autorice modnog bloga “Stylebubble”, pobožno slijede milijuni šminkerica diljem svijeta.

Pisanje blogova neke je koštalo posla, pa i slobode. Britanska tajnica Catherine Sanderson 2006. godine je dobila otkaz kad su njeni šefovi doznali da na blogu “Petite Anglaise” na eksplicitan način opisuje svoje seksualne pustolovine. Catherine je, međutim, bila ona koja se zadnja smijala u ovoj priči – s “Penguinom” je potpisala unosan ugovor za izdavanje knjige. Egipćanin Kareem Amer nije bio te sreće: nakon što je u svome blogu 2005. godine uvrijedio tadašnjeg predsjednika Mubaraka, dobio je tri godine odmora na državnim jaslama. Po izlasku na slobodu, preselio se u norveški grad Bergen, gdje je zatražio politički azil te, s vremenom, dobio norveško državljanstvo.

Piše: Lucija Kapural


Komentari