Beskonačnost svemira i ljudske gluposti: Stravična smrt Giordana Bruna

YouTube screenshot

Što je izjavio Giordani Bruno nakon što mu je izrečena smrtna presuda? Tko su bili “ljubavnici iz Valdara”? Koja je operna diva slovila za iznimno praznovjernu osobu? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Dana 17. veljače 1600. godine, na lomači je skončao Giordano Bruno, najveći renesansni filozof. Inkvizicija ga je osudila zbog heretičkih svjetonazora – među “strahotama” koje je naučavao bio je, primjerice, heliocentrizam, odnosno uvjerenje da Zemlja nije u središtu svemira, kao i ono da je isti beskonačan. U smrt je otišao hrabro i dostojanstveno. “Možda se više bojite vi, koji ste donijeli ovu presudu, nego ja, koji je primam”, izreka je koja mu se pripisuje. Znakovito, na posljednju životnu stanicu, rimski trg Campo de’Fiori, odveden je – zavezanih usta!

2. Godine 2007., u neolitskoj grobnici u blizini talijanskog sela Valdara, arheolozi su otkopali dva ljudska kostura. Ostaci muškarca i žene, stari oko šest tisuća godina, počivali su zagrljeni, okrenuti jedno prema drugom. “Ljubavnici iz Valdara”, kako su kosturi nazvani, u trenutku smrti su imali oko dvadeset godina. Analiza je pokazala da par iz mlađega kamenog doba nije umro nasilnom smrću. Arheologinja Elena Maria Menotti, voditeljica iskopavanja, odlučila je da se “ljubavnici iz Valdara” ne razdvajaju, pa su njeni kolege iskopali čitav blok zemlje u kojem su isti počivali.

3. Tijelo Joyce Carol Vincent, mlade Londončanke, pronađeno je 2006. godine u njezinu stanu. Ma koliko nevjerojatno zvučalo, ondje je ležalo pune tri godine, a za to vrijeme je televizor nesretne žene radio. Premda se isprva sumnjalo na prljavu igru, budući da je Vincent svojedobno bila žrtva obiteljskog zlostavljanja, obdukcija je pokazala da je umrla prirodnom smrću, najvjerojatnije od astmatičnog napadaja. Razlog ovako kasnog otkrivanja leži u činjenici da je Vincent prije smrti dala otkaz te presjekla sve kontakte s bližnjima.

4. Godine 1975., u znanstvenom časopisu “Physical Review Letters” objavljen je članak iz područja atomske fizike. Potpisala su ga dvojica “znanstvenika” – Jack Hetherington i F.D.C. Willard. Kasnije se pokazalo da je Hetherington bio stvarni autor, dok je kao koautora potpisao – vlastitog mačka!


5. Vjerojatno znate da Chicago nazivaju “vjetrovitim gradom” (“Windy City”). Suprotno uvriježenome mišljenju, zvučni nadimak nema nikakve veze s vremenskom prognozom. Taj pojam je, davne 1858. godine, skovao novinar “Chicago Dailiy Tribunea”, u članku o imućnim stanovnicima grada. Opisao ih je kao napuhane (žargonski “windbags”), šaleći se kako će njihova taština pretvoriti Chicago u vjetroviti grad.

6. Maria Callas (1923. – 1977.), po mnogima najveća sopranistica svih vremena, bila je iznimno praznovjerna osoba. U svojoj garderobi je dugo vremena imala samo dvije haljine, uvjerena kako bi je pogodila teška nesreća ako bi na pozornici odjenula neku treću.

7. Žene iz etiopskog plemena Karo, nastanjenog na plodnom području uz rijeku Omo, od davnina se “uljepšavaju” na jedinstven, iznimno bolan način: kroz bradu probiju golemi čavao – dakako, bez ikakve anestezije!

Piše: Lucija Kapural

Komentari