Bedem šutnje: Zlostavljane blizanke zarekle su se da će ostatak života komunicirati isključivo jedna s drugom, a za te potrebe su čak izmislile vlastiti tajni jezik!

Zašto su se dvije blizanke s Barbadosa zarekle na doživotnu šutnju? Što se dogodi čovjeku koji nema putovnicu a u domovinu se, zbog političkih razloga, ne može vratiti? Tko je izumio alkotest? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Iranski izbjeglica Mehran Karimi Nasseri na terminalu pariške zračne luke “Charles de Gaulle”, koji mu je trebao biti privremeno zaklonište, živio je punih – osamnaest godina! Nakon što je prognan iz domovine, smjestio se u Belgiji. Put do željenog odredišta, Londona, vodio ga je preko Francuske, a na njemu je izgubio putovnicu. Čim je sletio u London, vratili su ga nazad u Francusku, a kako se kući nije mogao vratiti niti letjeti bez dokumenata, ostao je zarobljen na aerodromu. Nasseri je poslužio kao inspiracija za lik Viktora Navorskog u Spielbergovu hit-filmu “Terminal” (2004.), a portretirao ga je sjajni Tom Hanks.

2. June i Jennifer Gibbons, jednojajčane blizanke rođene 1963. godine na Barbadosu (na slici!), kao djevojčice su se s obitelji preselile u Wales. Kao jedine crnkinje u školi, vršnjaci su ih nemilosrdno zadirkivali, naguravali pa čak i tukli. Uslijed takvog tretmana, postale su nepovjerljive prema okolini te su se zarekle kako će komunicirati isključivo jedna s drugom, a za te potrebe su čak izmislile vlastiti jezik, koji nitko drugi nije mogao razumjeti. Sve do 1993. godine, kad je Jennifer umrla od upale srčanog mišića, nisu progovorile niti riječi s drugim ljudskim bićem. Ostavši bez voljene sestre, June je počela komunicirati s drugim ljudima.

3. U Francuskoj sedamnaestog stoljeća, brijači su radili na otvorenom – na trgovima, pa čak i prometnim ulicama! Premda malobrojne, u ovom su se poslu okušale i neke žene.


4. Čuveni njemački književnik Johann Wolfgang Goethe (1749. – 1832.) imao je nekoliko velikih ljubavi, a posljednja mu je bila sedamnaestogodišnja Ulrike von Levetzow. Zaprosio ju je nekoliko dana prije svoga sedamdeset drugog rođendana ali ga je rinejdžerica iz nekog razloga odbila.

5. Prije nego što je postao američkim predsjednikom, Abraham Lincoln (1809. – 1865.) promijenio je niz zanimanja. Bio je zemljoradnik, drvosječa, mjernik, splavar, upravitelj pošte, odvjetnik i – hrvač! Navodno je, u tristotinjak mečeva u kojima je sudjelovao, poražen samo jednom.

6. Između 1924. i 1978. godine, neumorni kanadski kirurg Robert McClure (1900. – 1991.) izveo je 20.423 operacije!

7. Alkotest, napravu pomoću koje se utvrđuje količina alkohola u krvi vozača, 1931. godine je izumio američki liječnik Rolla Neil Harger (1890. – 1983.). Uređaj, koji je njegov tvorac nazvao “Drinkometer”, prvi put je upotrijebljen na cestama Indianapolisa.

Piše: Lucija Kapural

Komentari