Baka slavne manekenke bila je pripadnica tajne službe Crvene armije!

Fotografija: YouTube screenshot

Irina Shayk, jedna od najbolje plaćenih manekenki današnjice, široj javnosti je poznata prvenstveno zbog veza s nogometašem Cristianom Ronaldom i glumcem Bradleyem Cooperom. Ono što tek rijetki znaju jest da njena obitelj ima vrlo zanimljivu povijest.

Pravim imenom Irina Valerevna Shaykhlislamova, rođena je na pravoslavni Božić 1986. godine u Menželinsku u Rusiji. “Selo u kojem sam odrasla bilo je toliko malo da nismo imali ni modne časopise. Osim skulpture labuda na jedinom trgu i rudnika ugljena, ondje se nema što vidjeti”, ispriičala je u nekom intervjuu. “Kao djevojčica sadila sam krumpir i rajčice. Nosila sam karirane košulje uvučene u hlače od grubog platna i bila elegantna koliko i prosječan drvosječa”. Tamnu put i egzotičan izgled naslijedila je od oca Valerija, rudara tatarskog podrijetla, dok svijetle oči duguje genima majke, odgojiteljice u vrtiću Olge. Svoje podrijetlo uvijek je s ponosom isticala. “Teško možete slomiti Rusa. Mi smo napravljeni na snijegu i ledu, pa smo iznimno otporni”, izjavila je.

Ta otpornost pokazala se itekako korisnom osobinom u njenom djetinjstvu, koje je bilo sve samo ne idilično. Obitelj, koja ionako nije imala mnogo, pala je na sam rub siromaštva kad je Irinin otac preminuo od komplikacija upale pluća. Djevojčici je tada bilo tek četrnaest godina. Kako bi Irini i njenoj starijoj sestri Tatjani priuštila ono osnovno, majka je bila prisiljena obavljati čak tri posla. Ona, koja je u mladosti virtuozno svirala klavir, ljubav prema glazbi prenijela je kćerima. Kad se stanje na obiteljskom računu popravilo, Irina je krenula u muzičku školu: punih sedam godina učila je solfeggio, glasovir i pjevanje, a profesori su bili oduševljeni njenim talentom. Briljirala je i u redovnoj nastavi: imala je petice iz svih predmeta. U to vrijeme neugledna i plaha, često je bila na meti školskih nasilnika, a utjehu je redovito tražila u naručju obožavane bake. Ova bi je pogladila po glavi, nahranila domaćim kolačima i rekla joj da čuva suze za ozbiljnije probleme.

Baka Galina znala je o čemu priča. Ova žena s nepunih osamnaest godina primljena je u tajnu službu Crvene armije. Nakon vojne obuke, dobila je pogibeljan zadatak: izviđala je neprijateljske terene i ucrtavala ih u mapu, nakon čega bi ih Staljinovi vojnici napadali. “Vozili smo se po izrovanim cestama u specijalnom vozilu koje je bilo opremljeno kao laboratorij i često bili pod neprijateljskom paljbom”, ispričala je bivša špijunka, čije zidove su sve do smrti 2013. godine, kad je napustila svijet u dobi od osamdeset devet godina, krasile brojne medalje koje je zaradila za svoju hrabrost. “Kad osjećaš da svake sekunde možeš poginuti, prioriteti ti se promijene. Kakva šminka i haljine: bila sam sretna kad sam mogla oprati lice u vodi izdubljenoj u ledu”, ispričala je u jedinom razgovoru za medije.

Rat ju je vodio od Bukurešta preko Budimpešte do Beča, a upravo u austrijskoj prijestolnici prvi put je bila uvjerena da je kraj stigao. “Te noći probudila me intenzivna paljba. Mislila sam da su Nijemci probili naše linije i da će nas sve pobiti. Pokazalo se, međutim, da to naši vojnici pucaju u zrak i ekstatično uzvikuju ‘Pobjeda! Pobjeda!’ Bio je deveti dan svibnja 1945. godine. Rat je bio gotov”, prisjetila se Galina Shaykhlislamova.


Piše: Lucija Kapural

Komentari