Atentator na Roberta F. Kennedyja ipak neće na slobodu: Vremešni gospodin je još uvijek jaka prijetnja javnoj sigurnosti!

Fotografija: California Department of Corrections and Rehabilitation via AP

Kalifornijski odbor za pomilovanje predložio je u kolovozu 2021. uvjetno puštanje Sirhan Sirhana na slobodu. On je odgovoran, ili barem suodgovoran, za jedan od najpoznatijih zločina u američkoj povijesti. U proljeće 1969. osuđen je na smrt za ubojstvo senatora Roberta F. Kennedyja, no ta je kazna tri godine kasnije preinačena u doživotnu zatvorsku kaznu. Iako je odbor predložio uvjetan otpust, to se po šesnaesti puta nije dogodilo jer je kalifornijski guverner Gavin Newsom procijenio da je ovaj sedamdeset i sedmogodišnji zatvorenik i dalje jaka prijetnja američkoj javnoj sigurnosti. Ova je odluka donesena 13. 1. 2022., a očito je da guverner smatra da bi ovaj vremešni gospodin mogao pripremiti novi zločin.

Pozornica atentata

Robert Kennedy, mlađi brat ranije ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja sudjelovao je u kampanji za demokratskog predsjedničkog kandidata, kada je na njega izvršen atentat u hotelu Ambassador u Los Angelesu. Vrlo je rašireno mišljenje da je uz tada mladog palestinskog useljenika Sirhana, tog dana 5. lipnja 1968., na mjestu zločina bio još jedan atentator. Senator je slavio pobjedu na predizborima za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, i kada se u pozadini kuhinje upoznavao s osobljem pogođen je više puta iz vatrenog oružja. U atentatu je ranjeno uz senatora još pet osoba. Zanimljivo je da sin ubijenog Robert F. Kennedy Jr. i Paul Schrade, senatorov suradnik i prijatelj koji je, također,  bio žrtva atentata, zajedno traže njegovo puštanje na slobodu. Robertov sin je čak posjetio Sirhana u zatvoru u travnju 2018., nakon čega je potpuno uvjeren da u zatvoru sjedi osoba koja nije počinila zločin za koji je osuđena. Izjavio je da bi mu otac bio bijesan da je netko u zatvoru zbog zločina kojeg uistinu nije počinio.

Čemu sumnje?

Kennedy je pogođen smrtonosnim hicem iz neposredne blizine s leđa dok je Sirhan je bio ispred njega. Sirhan je Palestinac koji se za atentat odlučio iz domoljubnih razloga jer je, kako sam kaže, doslovno poludio kada je saznao da je senator predložio slanje pomoći od 50 vojnih aviona u Izrael. On je priznao da je ubio Kennedyja, ali da se zapravo ne sjeća da je to učinio. Usred sudskog procesa stigli su nalazi obdukcije koji su jasno pokazali da je Kennedy upucan iz neposredne blizine s leđa, kao i da je sleđa zadobio i smrtonosan hitac iza uha.  Unatoč novo iznesenim  forenzičnim dokazima, koji jesno pokazuju da je te noći ispaljeno više metaka nego što ih je bilo u Sirhanovu pištolju, za drugim zločincem se danas i ne traga. Paul Schrade od 1974. godine pokušava uvjeriti vlasti da ponovno pokrenu slučaj kako bi identificirali drugog napadača jer je čvrsto uvjeren da Sirhan nije zadao smrtonosni hitac Kennedyju i da Sirhanov branitelj nije dobro odradio posao.


Atentat koji čega konačan epilog

Ubojstvo senatora Roberta Kennedyja velik broj Amerikanaca smatra tragedijom jer je on bio izgledan kandidat za predsjednika na predstojećim predsjedničkim izborima. Velik broj Amerikanaca smatra da bi Amerika danas izgledala drugačije da je on postao predsjednikom umjesto ne omiljenog Richarda Nixona.

Na kraju nam ne preostaje ništa nego se složiti s američkim sucem Andrey J. Wistrichom da je je Sirhan, neovisno je li ubio Kennedyja s razlogom u zatvoru jer je imao namjeru počiniti ubojstvo, a pri tom pokušaju, ukoliko ga takvim kvalificiramo, je ranio više osoba. S obzirom na forenzične nalaze  ipak se postavlja pitanje zašto nikada nije ponovno otvoren slučaj te prespitani dokazi koji su zanemareni tijekom prvog suđenja.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari