Na današnji dan

Atentat na Ronalda Reagana ili kako doći do pet minuta slave i pozornosti glumice Jodie Foster

Fotografija: Screenshot YouTube (40 Years Later: President Ronald Reagan's Assassination Attempt).

John Hinckley, mlađi izvršio je atentat na američkog predsjednika Ronalda Reagana ispred hotela Hilton u Washingtonu 30. ožujka 1981. Zbilo se to točno u 14 sati i 27 minuta. Hinckley je iskoristio trenutak dok se Reagan kretao prema limuzini te je zapucao iz mase ljudi, a pri tome je ispalio šest metaka. Od šest metaka tri su pogodila osobe u neposrednoj blizini predsjednika, a sam je Reagan ranjen metkom koji je završio u njegovim plućima i zaustavio se nekoliko centimetara od srca. Reagan je odmah prebačen u bolnicu, a jedna od anegdota kaže da je prilikom prijema zadržao svoj smisao za humor te je duhovito rekao da se nada da će ga operirati liječnici republikanci. Očito mu se želja ispunila jer se nakon ovog teškog ranjavanja uspješno oporavio.

Fascinacija glumicom Jodie Foster

Ovaj je neuspješni student pokušao ubiti Reagana kako bi dobio svojih pet minuta slave i impresionirao glumicu Jodie Foster kojom je bio zaluđen. Naime, nakon što ju je gledao u ulozi mlade prostitutke, u kultnom filmu, “Taksist” postao je opsjednut njome. Hinckley se očito poistovjetio s glavnim likom iz filma Travisom Bickleom, kojega glumi Robert de Niro, a koji se spremao izvršiti atentat na američkog senatora, no on je postavio svoj cilj na viši nivo.

Niz pokušaja suicida

Samo dva mjeseca nakon neuspješnog atentata Hinckley je pokušao izvršiti svoj prvi suicid predoziravši se lijekovima u Saveznom popravnom zavodu u Butneru u Sjevernoj Karolini, nakon čega mu je dodijeljen stalni nadzor. U tom trenutku je bio na psihološkom promatranju koje se provodilo uoči suđenja. Nekoliko mjeseci kasnije pokušao se objesiti svojom odjećom u zatvorskoj ćeliji u vojnom stožeru u Fort Meadeu u Marylandu, ali je i ovaj puta na vrijeme hospitaliziran. Treći pokušaj u kojem je ponovno posegnuo za lijekovima zbio se u bolnici St. Elizabeth’s u Washingtonu, a gdje je bio smješten nakon što je na suđenju proglašen neuračunljivim.


Puštanje na slobodu

Iz psihijatrijske ustanove pušten je na slobodu u rujnu 2016. godine. Prilikom puštanja dobio je zabranu prilaska glumici Jodie Foster i potomcima obitelj Reagan. Od tri ranjene osobe uz predsjednika najgore je prošao James Brady, ondašnji glasnogovornik Bijele kuće koji je nakon ranjavanja ostao djelomično paraliziran.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari