Arheolozi otkopali ostatke najstarije egipatske pivovare: Prije pet tisuća godina, ovdje su se proizvodile tisuće litara zlaćanog nektara!

Pivo je jedno od najstarijih pića – priprema se još od ranog neolitika, dakle od desetog tisućljeća prije Krista. Najstariji pronađen recept upravo je onaj o pravljenju piva – prije više od pet tisuća godina, urezan je u kamenoj ploči, i to u formi pjesme. Njegovi autori bili su Sumerani, narod koji je, prije otprilike šest tisuća godina, na području Mezopotamije stvorio prvu svjetsku civilizaciju. U razdoblju prije robno-novčane razmjene, radnici koji su gradili velebne mezopotamske palače i hramove bili plaćeni ovim zlaćanim nektarom. I druge civilizacije koristile su pjenušavi napitak u svrhu plaćanja. Primjerice, zanimljiv je podatak da su Egipćani bili “pod gasom” kad su gradili piramide: radnici u Gizi dnevno su dobivali oko četiri litre piva. U njihovu panteonu, istaknuto mjesto pripadalo je Tenenit, božici piva. Ovaj napitak proizvodile su žene, a najpopularnija vrsta bila je ona zaslađena medom. Svakodnevno su ga konzumirali svi slojevi društva, pa ne čudi podatak da je kraljica Kleopatra potkraj vladavine izgubila popularnost donijevši prvu odluku o porezu na pivo. Kako se često koristilo u medicinske svrhe, žitelji drevnog Egipta tu su odluku smatrali nepravednom. Znanje o proizvodnji ovog napitka nedavno je obogaćeno otkrićem pet tisuća godina stare pivovare u egipatskom gradu Abydosu. Golemo zdanje datira iz vremena vladavine kralja Narmera, faraona koji je osnovao Prvu dinastiju te ujedinio Gornji i Donji Egipat, što je čini najstarijom pivovarom pronađenom u zemlji te jednom od najstarijih na svijetu. “Znanstvenici su otkrili osam zasebnih odjeljaka za proizvodnju piva, od kojih je svaki sadržavao po četrdeset glinenih posuda za zagrijavanje mješavine žita i vode”, ispričao je je Mostafa Waziri, glavni tajnik Egipatskog ministarstva turizma i starina. “Drugim riječima, ova pivovara imala je kapacitet proizvodnje od 22.400 litara piva!”. Voditelj iskopavanja Matthew Adams, arheolog sa Sveučilišta New York, smatra da se pivo proizvedeno u Abydosu koristilo u ritualima pokopa najranijih egipatskih kraljeva. “Ranija iskopavanja u regiji otkrila su dokaze da se pivo koristilo tijekom žrtvenih obreda, a vjerujemo da je to i ovdje bio slučaj”, objašnjava znanstvenik, dodajući kako je ponosan što je bio na čelu američko-egipatskog tima koji je ostvario ovo otkriće.

Piše: Lucija Kapural


Komentari