Misterij koji izaziva jezu: Zašto je ova djevojčica pokopana s pticom u ustima?

Osteološka građa djevojčice, pokopane s jednom ili više zeba u ustima, otkrivena je na području Poljske u špilji Tunel Wielki još 60-ih god. 20. st., kako navodi Life Science. Radiokarbonska analiza datirala je nalaz u 17. st. Ovakvo pokapanje u špiljama u vrijeme ranomodernog doba nije bilo uobičajeno, osobito ne s pticom u ustima i ovo je do sada jedini takav zabilježeni slučaj.

Djevojčica stara 10 do 12 godina

Znanstvenici sa Sveučilišta u Varšavi su analizirali djevojčicine kosti i ustanovili da je riječ o djetetu u dobi između 10 i 12 godina. Daljnje analize pokazale su da je djevojčica bila bolesna i da je bolovala od poremećaja metabolizma.

Kći vojnika ?! 

Njezin DNA pokazao je da je ona možda podrijetlom s područja Poljske, Finske ili obližnje Karelije. Povijesni podaci pokazuju da je sredinom 17. st. područje na kojem je nađeno tijelo djevojčice, zauzimala vojska švedskog kralja Karla X. Gustava. Ovaj je švedski kralj proširio granice Švedske i zemlju pretvorio u veliku vojnu silu. Ratovao je osim s  Poljskom i Danskom i Rusijom. U njegovoj su vojsci bili vojnici s područja Finske i obližnje Karelije. Ovdje je bilo podosta vojske koju su obično pratile obitelji pa su možda to ostaci djeteta nekog od vojnika, koje je bilo u očevoj pratnji. Neki zapisi iz Karelije potekli iz 19. st.  svjedoče o tradiciji koja je nalagala da ljudi koji umru u šumi trebaju biti tamo i pokopani. U blizini špilje je i dvorac Ojców koji je bio dio obrambenog sustava, a koji je štitio južni dio poljske granice  i moguće je da je djevojčica tamo obitavala zajedno s vojskom i njezinom brojnom pratnjom.


“Ptice povezane s dušama” 

Ptice se u brojnim kulturama povezuju s dušama. Njihova sposobnost letenja može se tumačiti i kao način lakšeg napuštanja ovog svijeta i u tom kontekstu ptica je možda trebala pomoći djevojčicinoj duši da lakše ode. U Kelta je bilo rašireno vjerovanje u reinkarnaciju u kojoj su središnju ulogu imale ptice. Zagonetka o načinu na koji je djevojčicino tijelo završilo u pećini, i to s jednom ili više ptica u ustima traži još podosta istraživanja koja će, nadajmo se, ponuditi i konkretnije odgovore od postojećih.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari