Apel Davida Beckhama: “Digao na noge” britansku javnost u potrazi za nestalim djevojčicama, obožavateljicama Manchester Uniteda

Ubijene djevojčice. Fotografija: Grimsby Live.

Ubojstvo dviju desetogodišnjih djevojčica u pitoresknom gradiću Soham, u grofoviji Cambridgeshireu na istoku Engleske iz 2002. godine, potreslo je cijelu zajednicu u kojoj se svi međusobno poznaju. Naravno, ubojica je bio iz male zajednice i poznavao je djevojčice. Opirnije o ovom stravičnom zločinu, pročitajte u nastavku.

Nestanak djevojčica i velika potraga

Djevojčice Holly Wells i Jessice Chapman su tog kobnog ljetnog dana uživale u zajedničkom druženju u obiteljskoj kući Holly Wells, u malom gradiću Sohamu u Cambridgeshireu. Jessice Chapman se taman vratila s ljetovanja s otoka Menorke u Španjolskoj, pa je otišla odnijeti poklon svojoj najboljoj prijateljici. U trenucima kada su poželjele nešto slatko zaputile su se u u poslijepodnevnim satima u lokalni dućan. Obje su tog dana nosile majice svog omiljenog nogometnog kluba Manchester Uniteda.

Soham je bio toliko miran gradić da je zbog izostanka kriminala duže od desetljeća ovdje bila zatvorena policijska postaja. Kada su Hollyni roditelji došli vidjeti što djevojčice rade njih nije bilo. Kako se nisu vratile do večernjih sati, roditelji su alarmirali susjedstvo i policiju. Policija je na slučaju angažirala velik broj osoba. U nalaženju djece presudna je brzina, i obično se smatra da je kranji rok za njihov sretan nalazak 48 sati. Policija je dobila supermoderno računalo odnosno sistem Holmes 2, koji se koristi samo u slučajevima koji imaju prioritet pred drugim. Naziv sustava vezan je uz izmišljenog i svima poznatog detektiva Scherlocka Holmesa. Spomenuti sustav omogućuje koordinaciju svih policijskih snaga na cijelom području Ujedinjenog Kraljevstva, i obrađuje brojne informacije.

Beckhamov apel i velika novčana nagrada


Čak je slavni engleski nogometaš David Beckham uputio apel da se njegove male obožavateljice vrate kući. Zamoli je javnost da obrate pozornost na fotografije nestalih djevojčica i prijave policiji ukoliko nešto o njima saznaju. Njegov je poziv za pomoć odjeknuo diljem Velike Britanije.

Počast djevojčicama daju Beckham i ostatak Manchester Uniteda. Fotografija: BBC News.

Raspisana je čak i ogromna novčana nagrada za nalazak djevojčica. Nakon toga su uslijedili brojni pozivi koji nisu doveli do velikog pomaka. Među tragačima za nestalim djevojčicama bio je i Ian Huntley (29). On je izjavio da je možda posljednja osoba koja je razgovarala s djevojčicama jer su djevojčice prošle pokraj njegove kuće dok je na ulici prao auto svoje zaručnice. Njegova je zaručnica Maxine Carr radila u školi kao asistentica te je dobro poznavala djevojčice, kao i one nju. Nakon što je prošlo tjedan dana, a policija nije imala konkretan trag, na slučaju su angažirani i stručnjaci za profiliranje, koji su ustanovili da je djevojčice oteo netko unutar ove male zajednice. Zaključili su da otmičar ima između 28 i 45 godina, kao i da je iz problematične obitelji. Policija je nakon toga pozvala građane na sastanak u Village Collegeu kako bi ih upozorila da promatraju sve oko sebe, i ako vide, ili se prisjete nečeg sumnjivog neka im to odmah dojave.

Pedofil zaposlen u školi

U vrijeme kada su djevojčice nestale, Ian Huntley je radio kao domar u lokalnoj školi u Sohamu. Zanimljivo je da je dobio posao u školi, unatoč tome što je bio poznato da je riječ o osobi koja je imala određene sklonosti prema djevojčicama. On je već nakon mjesec dana rada u školio optužen za silovanje djevojke od 18 godina, no kasnije je tužba odbačena, a on je nastavio raditi gdje je i radio. Policija je ubrzo počela s pretragama kuća osoba koje su se uklapale u dani profil mogućeg otmičara. U sklopu ove potrage nakon dvanaest dana pretražena je i kuća Iana Huntleya. U kući su nađene  dvije izrezane majce kakve su djevojčice nosile u trenutku nestanka. Ispostavilo se da je on pozvao djevojčice u kuću, pojasnivši im da bi ih njegova zarčunica rado vidjela. Ona je u stvarnosti bila odsutna. Prvo je izmislio priču da je Jessica pala u kadu s vodom gdje se utopila, a zatim je izjavio da je u panici udavio Holly. U stvarnosti on je prvo ubio Holly dok je Jessica pokušavala telefonski u pomoć pozvati majku, nakon čega je ubio i nju. Smatra se da su ubijene u roku od 20 minuta, nakon što su ušle u kuću. Policija nije eksplicitno izjavila da su djevojčice silovane, ali je izrazila sumnju da je ubojstvo bilo seksualno motivirano jer su plahte na krevetu nakon ubojstava oprane. Policija je tijela djevojčica našla nakon dva tjedna na više od 60 km udaljenosti od Sohama. Tijela su naknadno spaljena kako bi se prikrili dokazi koji bi ubojicu povezali s tijelima.

Ubojica i njegova zaručnica iza rešetaka

Danas ubojica djevojčica služi dvije doživotne kazne i ne može na slobodu do svoje 68 godine. Kaznu služi u strogo čuvanom zatvoru HM Frankland u Durhamu. Kaže da mu je želja promijeniti spol i živjeti u ženskom zatvoru. Isto tako navodi da ne planira tražiti otpust iz zatvora. Njegova je zaručnica lagala kako bi mu dala alibi, zbog čega je potraga od samog početka krenula krivim putem. Naravno, sve to ne bi spasilo djevojčice, ali bi njihova tijela nađena znatno ranije. Ubojičina zaručnica je, također, završila u zatvoru zbog davanja lažnih informacija. Dobila je kaznu od tri i pol godine zatvora, ali je puštena na uvjetnu slobodu nakon pola odslužene kazne. Ona je nakon toga dobila novi identitet i poznato je samo da se udala i da je postala majka 2011. godine.

Ovaj slučaj je pokazatelj da nešto sa sustavom zapošljavanja ne valja. Nevjerojatno je da se ne vodi računa o povijesti osobe koja se zapošljava, a još je teže za povjerovati  da optužena osoba može nastaviti raditi na radnom mjestu na kojem je u doticaju s ranjivom populacijom, odnosno onom koja je u izravnoj opasnosti od ponovnog počinjenja zlodjela za koje se tereti dotična persona. Završit ćemo sa izjavom oca Holly Wells, Kevina Wellsa, a koja najbolje dočarava stanje u kojem žive roditelji koji izgube djecu:

Vrijeme ne liječi, netko je pogriješio. Ono umrtvljuje osjetila.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari