Apel Davida Beckhama: “Digao na noge” britansku javnost u potrazi za nestalim djevojčicama, obožavateljicama Manchester Uniteda

Ubojstvo dviju desetogodišnjih djevojčica u pitoresknom gradiću Soham, u grofoviji Cambridgeshireu na istoku Engleske iz 2002. godine, potreslo je cijelu zajednicu u kojoj se svi međusobno poznaju. Naravno, ubojica je bio iz male zajednice i poznavao je djevojčice. Što se točno, kako i zašto ovdje dogodilo, pročitajte u nastavku.

Nestanak djevojčica i velika potraga

Djevojčice su tog kobnog dana uživale u opuštenom danu u obiteljskoj kući Holly Wells, u malom gradiću Sohamu u Cambridgeshireu. Jessice Chapman se taman vratila s ljetovanja s otoka Menorke u Španjolskoj i otišla je odnijeti poklon svojoj najboljoj prijateljici. U trenucima dosade i želje za slatkišima otišle su u poslijepodnevnim satima u lokalni dućan. Obje su nosile majice svog omiljenog nogometnog kluba Manchester Uniteda kada su izašle iz Hollynog doma u koji se više nikada nisu vratile. Soham je bio toliko miran gradić da je zbog izostanka kriminala u njemu, duže od desetljeća, bila zatvorena policijska postaja. Kada su Hollyni roditelji došli vidjeti što djevojčice rade njih nije bilo, budući da se nisu vratile do 20 sati i 30 minuta odlučili su alarmirati susjedstvo i policiju. Policija je na slučaju angažirala velik broj osoba jer u nestanku djece je presudna brzina, i obično se smatra da je ključni rok za nalazak prvih 48 sati. Policija je dobila supermoderno računalo odnosno sistem Holmes 2, koji se koristi samo u slučajevima koji imaju prioritet pred drugim. Naziv sustava vezan je uz izmišljenog i svima poznatog detektiva Scherlocka Holmesa, a koji omogućuje koordinaciju svih policijskih snaga na cijelom teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva. Uz navedeno obrađuje mnoštva informacija uz pomoć, po prvi puta, ovdje ugrađene umjetne inteligencije, koja ima i svoja ograničenja, ali je u osnovi sustav djelotvoran.

Beckhamov apel i velika novčana nagrada


Čak je slavni engleski nogometaš David Beckham uputio apel da se njegove male obožavateljice vrate kući, ukoliko su same napustile svoje domove, kao i da ljudi obrate pozornost na fotografije nestalih djevojčica i prijave policiji ukoliko nešto o njima saznaju. Njegov je poziv za pomoć odjeknuo diljem Velike Britanije. Raspisana je čak i nagrada od 2,5 milijuna funti za nalazak djevojčica. Nakon toga su uslijedili brojni pozivi koji nisu doveli do velikog pomaka. Među tragačima za nestalim djevojčicama bio je i Ian Huntley (29). On je izjavio da je možda posljednja osoba koja je razgovarala s djevojčicama jer su djevojčice prošle pokraj njegove kuće dok je na ulici prao auto svoje zaručnice. Njegova je zaručnica Maxine Carr radila u školi kao asistentica te je dobro poznavala djevojčice, kao i one nju. Nakon što je prošlo tjedan dana, a policija nije imala konkretan trag, na slučaju su angažirani i stručnjaci za profiliranje, koji su ustanovili da je mogućnost da je djevojčice oteo netko izvan ove zajednice vrlo mala. Zaključili su da ima između 28 i 45 godina, kao i da je iz problematične obitelji. Policija je nakon toga pozvala građane na sastanak u Village Collegeu rekavši da traže od susjeda da promatraju sve oko sebe, i ako vide, ili se prisjete da su nešto sumnjivo vidjeli neka im se jave.

Pedofil zaposlen u školi

U vrijeme kada su djevojčice nestale, Ian Huntley je radio kao domar u lokalnoj školi u Sohamu. Zanimljivo je da je dobio posao u školi, unatoč tome što je bio poznato svima, osobito u tako malom mjestu, da je riječ o osobi koja je imala sklonosti prema djevojčicama. On je nakon mjesec dana rada u školio optužen za silovanje djevojke od 18 godina, no kasnije je tužba odbačena, a on je nastavio raditi gdje je i radio. Policija je počela s pretragama kuća osoba koje su se uklapale u dani profil mogućeg otmičara, u sklopu koje su nakon dvanaest dana pretražili i kuću Iana Huntleya. U kući su nađene  dvije izrezane majce kakve su djevojčice nosile u trenutku nestanka. Ispostavilo se da je on pozvao djevojčice u kuću, rekavši da mu je zaručnica tu. Ona je u stvarnosti bila odsutna. Prvo je izmislio priču da je Jessica pala u kadu s vodom gdje se utopila, a zatim je u panici udavio Holly. U stvarnosti on je prvo ubio Holly dok je Jessica pokušavala nazvati majku, nakon čega je ubio i nju. Smatra se da su ubijene u roku od 20 minuta, nakon što su ušle u njegovu kuću. Policija nije eksplicitno izjavila da su djevojčice silovane, ali je izrazila sumnju da je ubojstvo bilo seksualno motivirano jer su plahte na krevetu nakon ubojstava oprane. Policija je tijela djevojčica našla nakon dva tjedna na više od 60 km udaljenosti od Sohama. Tijela su naknadno spaljena kako bi se prikrili dokazi koji bi ubojicu povezali s tijelima.

Ubojica i njegova zaručnica iza rešetaka

Danas ubojica djevojčica služi dvije doživotne kazne i ne može na slobodu do svoje 68 godine. Kaznu služi u strogo čuvanom zatvoru HM Frankland u Durhamu. Kaže da mu je želja promijeniti spol i živjeti u ženskom zatvoru. Isto tako navodi da ne planira tražiti otpust iz zatvora. Njegova je zaručnica lagala kako bi mu dala alibi, zbog čega je potraga od samog početka krenula krivim putem. Naravno, sve to ne bi spasilo djevojčice, ali bi njihova tijela nađena znatno ranije. Ubojičina zaručnica je, također, završila u zatvoru zbog davanja lažnih informacija. Dobila je kaznu od tri i pol godine zatvora, ali je puštena nakon pola odslužene kazne na uvjetnu slobodu. Ona je nakon toga dobila novi identitet i poznato je samo da se do danas udala i da je postala majka 2011. godine.

Nevjerojatno je da se prilikom zapošljavanja ne vodi računa o povijesti osobe koja se zapošljava, i da se osobi protiv koje je podignuta ozbiljna optužnica zadrži na radnom mjestu, na kojem je u doticaju s najranjivijom populacijom. Završit ćemo sa izjavom oca Holly Wells, Kevina Wellsa, a koja najbolje dočarava stanje u kojem žive roditelji koji izgube djecu: “Vrijeme ne liječi, netko je pogriješio. Ono umrtvljuje osjetila.”

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari