Anegdote iz povijesti rock ‘n’ rolla

Gdje ima žestokih riffova, ima i žestokih pića, lakših i težih opijata te perolakih dama, tzv. groupies. Za vas smo odabrali tri zanimljive anegdote iz povijesti rock ‘n’ rolla!

Audicija za penise

Kad se Hillel Slovak, gitarist “Red Hot Chili Peppersa”, početkom 1988. predozirao speedballom, preostali članovi benda organizirali su audiciju za novog pjevača. Među mnoštvom glazbenika koji su se javili na oglas bio je 18-godišnji John Frusciante, momak koji je virtuoznom svirkom i osebujnim stilom fascinirao Anthonyja Kiedisa i Michaela Balzaryja do te mjere da su ostale dečke poslali kući a da ih nisu ni poslušali. “Mali, dobio si posao!”, obavijestili su Frusciantea, koji se od sreće umalo onesvijestio. Ovo je službena verzija o Fruscianteovim počecima u jednoj od najznačajnijih rock grupa današnjice. Ona neslužbena je, kako to već biva, mnogo zanimljivija. Priča se, naime, da se Kiedis i Flea nikako nisu mogli odlučiti između Frusciantea i još jednoga darovitog momka. Dovitljivi Kiedis, poznat po impresivnoj muškosti, navodno je prišapnuo kolegi: “Stari, ovi su podjednako dobri. Predlažem da, zbog očuvanja je*ačkog imidža benda, uzmemo onoga obdarenijeg!”. Minutu kasnije, kandidati su stajali s gaćama oko gležnjeva, isukanih “alatki”. Kad su ugledali Fruscianteovog “pitona” od dvadeset dva centimetra, Flea i Kiedis iste su mu sekunde dali ugovor na potpis.

Biserna marmelada

Godine 1990., pjevač Eddie Vedder, gitaristi Mike McCready i Stone Gossard te basist Jeff Ament u Seattleu su osnovali bend koji su, u nedostatku inspiracije, nazvali “Mookie Blaylock”, po omiljenom košarkašu. Diskografska kuća “Epic Records” ubrzo im je ponudila ugovor za snimanje albuma, ali pod uvjetom da promijene ime. Ostalo je povijest: “Pearl Jam” postali su legende grungea, a prvijencem “Ten” odali su počast Blaylocku, koji je na dresu nosio desetku. Vedder je objasnio da je bend nazvan po njegovoj prabaki Pearl, Indijanki koja je bila poznata po svome specijalitetu, marmeladi (eng. “jam”) od pejotla. Punih šesnaest godina, obožavatelji su vjerovali u ovu priču, a onda je Vedder priznao da ih je povukao za nos: “Radilo se o pukom mistificiranju. Ne samo da u mojoj obitelji nitko nije spremao pekmez od pejotla, nego uopće nemam prabaku po imenu Pearl!” Tom prilikom ponudio je alternativno objašnjenje: nazvani su po pijesku, bezvrijednom materijalu od kojeg posebna vrsta školjke pravi biser. Pogađate, opet je lagao. Ament, nešto manje sklon poetskim objašnjenjima, otkrio je da se fraza “biserna marmelada” koristi kao metafora za – spermu!


Djevojka u plavom ogrtaču

Umoran od konzumacije LSD-a i groupies, kanadski kantarutor Leonard Cohen (1934. – 2016.) preselio se na Hidru. Na slikovitu grčkom otoku, na kojem je cvala umjetnička kolonija, proveo je veći dio šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ondje je upoznao Marianne Ihlen, zanosnu plavušu koja je svojedobno radila kao model u Oslu. Isprva joj se divio iz daljine: bila je, naime, u divljem braku s njegovim najbližim otočkim prijateljem, norveškim piscem Axelom Jensenom. Kad ju je ovaj nogirao zbog neke slikarice, Cohen je ugrabio priliku. Preuzeo je brigu o njoj i njenom sinu, a ona mu je sa zahvalnošću kuhala i grijala postelju. Nakon šest godina veze, poeta se počeo osjećati sputanim. Ostavio ju je i preselio se u New York, gdje je, u dobi od trideset dvije, započeo pjevačku karijeru. Pjesma “So Long, Marianne” dirljiv je oproštaj s Ihlen, a ona se posredno spominje i u kultnoj “Famous Blue Raincoat”: kišni ogrtač pripadao je bivšoj dragoj, a Cohen ga je ukrao kako bi imao uspomenu na nju!

Piše: Lucija Kapural

Komentari