Jeziva tržnica vudu fetiša: Glave krokodila, ruke čimpanza i raspadnuta trupla

Tržnica fetiša smještana u četvrti Akodessewa u glavnom gradu Lomé u zapadnoafričkoj državi Togo, slovi za jednu od najjezovitijih u zapadnoj Africi, ali i u svijetu. Smještena je samo na četiri kilometra udaljenosti od centra grada, a sjedište je vudu magije. Ovdje se prodaju amuleti koji se svojim “nadnaravnim moćima” koriste u vudu obredima.

Ogromna vudu ljekarna

Na ovoj tržnici možete vidjeti glave krokodila, ruke čimpanzi i dijelove drugih najrazličitijih životinjskih tijela koja se melju i miješaju s biljem i potom kuhaju u pripravke. Prema filozofiji vudua svako stvorenje mrtvo ili život ima moći, pa se na ovoj tržnici mogu naći i tijela u različitim fazama raspadanja. Lokalni stanovnici ovu tržnicu doživljavaju kao jednu ogromnu vudu ljekarnu u kojoj se može naći lijek apsolutno za svaki problem. Treba imati na umu da većina stanovništva u zemljama zapadne Afrike nema pristup klasičnoj medicini te im je ovo jedini način da si pokušaju pomoći.

Izvorište vudua zapadna Afrika

Za vudu se obično smatra da je potekao s Haitija, no zapravo je ova religija potekla iz zapadne Afrike, osobito je raširena na području Toga, Gane i Nigerije i predstavlja ne samo kompleksan religijski sustav već i način života. Ovakve tržnica bude dvojake osjećaje, koji su istovremeno uznemirujući za turiste, ali i opušteno mjesto okupljanja lokalaca  koji bez takvih mjesta ne mogu zamisliti svoju svakodnevicu.


Vjerovanja vudu religije

Prema vjerovanju vudu religije svijet je prepun bogova i duhova koji se izjednačavaju sa različitim prirodnim pojavama, osjećajima i aktivnostima. Vudu svećenici zazivaju nadnaravna bića na različite načine, uglavnom uz pomoć fetiša uz koje uspostavljaju komunikaciju s drugim svijetom, moleći ih za usluge i naklonost u ime običnih ljudi. Kada razmišljamo o ovoj religiji u glavama imamo predodžbe o lutkama koje se probijaju iglama kako bi se drugima nanijelo zlo, no toga ovdje nema i riječ je o zapadnoj percepciji vudua.

Trgovanje ugroženim vrstama

Ono što je svakako sporno je što se na takvim tržnicama prodaju brojne ubijene životinjske vrste koje su zaštićene Konvencijom o međunarodnoj trgovini o ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES). Tako je primjerice zabranjeno trgovati zaštićenim vrstama poput čimpanzi, gorila, slonova i drugih, no problem je što ove zabrane ne vrijede ukoliko se ne pređu lokalne granice u trgovini jer svaka država unutar svojih granica određuje što je legalno, a što ne pa tu prestaju vrijediti međunarodna pravila.

Savjet za turiste

Ukoliko se odlučite putovati u tom smjeru imajte na umu da ne morate kupiti neku od ponuđenih životinja ili amuleta koji sadrže životinjske dijelove da bi sudjelovali u ilegalnoj trgovini, no da već sama činjenica da plaćate fotografiranje ovakvih jezovitih prostora potpomaže održavanju zabranjene trgovine ugroženim vrstama.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari