Ah te napojnice! “Bacit” ćemo pogled na Japance i Amerikance i usporediti ih s nama

Sa opadanjem standarda smanjile su se i napojnice. Razgovarali smo s ljudima koji dobrim dijelom žive od njih u Hrvatskoj pa ćemo moći napraviti usporedbu s razvijenim svijetom. Ukoliko Vas zanima što bonton kaže o tome, kao i kako je u Japanu i Americi i u nas, pogledajte naš idući članak.

Nepisana pravila

U većini zemalja vrijede nepisana pravila bontona, prema kojem se uslužnim radnicima ostavljaju napojnice. Jako je malo zemlja u kojima se ne primaju napojnice, a u većini zemlja je taj iznos oko 10 posto računa kojega plaćate. Prije odlaska na put u inozemstvo dobro se raspitati kakva pravila u nekoj od zemalja vrijede. Krenimo od situacije u Americi.

“Ako nemaš za napojnicu, nemaš za restoran”

Sociologinja Paula Brečak je za vrijeme boravka u New Yorku ‘skužila’ kako taj sustav funkcionira barem tamo, pa smo provjerili što ona kaže po tom pitanju. Prema njoj minimalna napojnica iznosi uvijek 10 posto pa čak i ako niste bili zadovoljni pruženom uslugom. U osnovi napojnica od 10 posto u Americi je kao da ne ostavite ništa. Opravdanje da ne ostaviš dodatak na iznos računa je eventualno da vam konobar pljune u lice, sve drugo se manje-više  smatra neopravdanim. Budite spremni, prema njezinim riječima, da ukoliko ne ostavite ništa da će vas konobar doslovno povlačiti za rukav i reći da ste nešto zaboravili. To je zato što konobari tamo uglavnom nemaju fiksnu plaću i rade za napojnicu. Ukoliko ne ostaviš ništa konobare si zakinuo za dobar dio njihove plaće. Postoji pravilo koje glasi:  “ako nemaš za napojnicu nemaš za restoran”. Na mjestima gdje se sam poslužuješ ne ostavlja se napojnica. Kako se u SAD-u sve plaća elektroničkim putem tu uvijek postoji opcija davanja napojnice. Paula Brečak piše da ukoliko je usluga bila dobra možete ostaviti 15 do 18 posto, a ako je bila izvrsna, i imate mogućnosti, ostavite napojnicu od 20 do 30 posto. U barovima gdje se služi alkohol moraš ostaviti napojnicu šankeru, čak i ako sam uzimaš piće, i to svaki puta nakon svake runde. Tu napojnica iznosi dolar do dva po običnom piću, ukoliko ste ljubitelj koktela onda se smatra da je za to potrebna napojnica od tri do četiri dolara po koktelčiću. Ako pak naručujte hranu dostavom napojnica je 15 posto. Plaćate li u gotovini dajete i napojnicu u gotovini, a ako ne plaćate ju putem kartice i na taj iznos se onda plaća porez jer sve ide preko fiskalne blagajne.


Kaos u Japanu, ako ostavite napojnicu

Dok je SAD-e ekstreman primjer, sada ćemo otići  u drugi ekstrem, gdje je to apsolutno uvredljivo, a to je Japan. Upravo ove dvije zemlje pokazuju velike kulturološke razlike zbog kojih je dobro upoznati se s “pravilima igre” prije dolaska u neku zemlju. Japanski su konobari u stanju napraviti kaos, i izaći iz lokala i vratiti vam ostatak od primjerice jednog dolara. Japanski konobari su dobro plaćeni za svoj posao, i davanje napojnica će smatrati uvredljivim, a vi u osnovi s ne ostavljanjem napojnice nećete napraviti nikakvu štetu. U Japanu se zadovoljstvo iskazuje na druge način primjerice kroz ljubaznost. Umjesto novca dovoljno je samo reći arigato, i nabaciti smiješak.

“U Hrvatskoj je napojnica poprilično izumrla kroz posljednjih nekoliko godina”

Glede situacije u Hrvatskoj citirat ćemo novinarku Doru Koretić koja je nekoliko mjeseci istraživala situaciju u Hrvatskoj te je napisala iduće: “…shvatila sam da je napojnica, kao neko sredstvo nagrade, u Hrvatskoj poprilično izumrla kroz posljednjih nekoliko godina.”U boljim danima prema njezinom istraživanju napojnice su iznosile oko 10 posto u kafićima dok su u restoranima bile nešto više i iznosile oko 15 posto plaćenog računa. Za takvu situaciju postoji više razloga. Prvi i najvažniji je vezan uz sve lošiju gospodarsku situaciju u kojoj smo postali predzadnja europska zemlja po siromaštvu. Drugi je vezan uz razinu usluge koja je izgubila na kvaliteti jer ova kategorija zaposlenika relativno lako nalazi posao izvan domovine, gdje može imati znatno bolji standard života, a zbog čega je takva radna snaga s iskustvom i ugostiteljskom naobrazbom gotovo nedostupna. Treći je razlog vezan uz gotovinska plaćanja karticama pri čemu država uzima čak 60 posto od elektronički uplaćenih napojnica, zbog čega konobari traže da im se napojnica, ako se želi dati ostavlja u gotovini. Mi smo se raspitali kakva je situacija u dostavljačkom sektoru (podaci su poznati redakciji), koji uglavnom rade na crno jer je riječ o ljudima koji najčešće rade dva posla, kako bi preživjeli sa sirotinjskim plaćama. U nas me ne možete biti legalno zaposleni na dva radna mjesta jer vam to onemogućava Zakon o radu zbog čega dostavljači ne mogu doći do eventualnih napojnica koje se daju ovim putem. Na Jadranu je situacija bolja jer tamo uglavnom dolaze gosti koji su usvojili kulturu davanja napojnica, a osim toga imaju i više mogućnosti za takvu praksu. Naši turistički radnici na Jadranu najčešće i najviše napojnica dobivaju od Amerikanaca.

Pripremite se ukoliko putujete negdje, proučite pravila. Ukoliko niste sigurni dajte minimalno napojnicu od 10 posto jer tako nećete pogriješiti osim u Japanu. Kaže se gdje ste tako se ponašajte, nažalost, ukoliko bi strani gosti počeli kopirati domaće naši bi ugostitelji ostali bez napojnica.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari