Agent FBI-a infiltrirao se u džamiju u potrazi za teroristima: Toliko je uvjerljivo glumio da su ga vjernici prijavili policiji, strahujući da bi upravo on mogao biti opasni ekstremist!

Kada i gdje je sintetiziran metamfetamin i za što se isprva koristio? Koji je skandal prije deset godina potresao najveću svjetsku internetsku trgovinu? Koji su sukulent drevni Egipćani nazivali “biljkom besmrtnosti”? Uživajte u zanimljivostima iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Pukovnik Harland Sanders (1890. – 1980.), osnivač lanca brze hrane “Kentucky Fried Chichen” (KFC), toliko je prezirao promjene, koje su u njegovim restoranima uvedene nakon što je 1964. godine prodao franšizu većem broju investitora, da je komentirao kako je KFC-ova piletina “najgora koju čovjek može pojesti u Americi”, dok je okus njihova gotovog umaka usporedio s onim – ljepila za tapete!

2. “Amazon”, svjetska internetska trgovina koju je 1994. godine osnovao Jeff bezos, 2011. se našla u središtu skandala. Novinari “Morning Calla” otkrili su, naime, da djelatnici “Amazonova” skladišta u Pennsylvaniju rade u neljudskim uvjetima – na temperaturi od četrdesetak Celzijevih stupnjeva! Osim toga, neki od njih dnevno bi prohodali preko dvadeset pet kilometara, nerijetko noseći težak teret. Kad je priča dospjela u javnost, prva “Amazonova” reakcija bila je utjelovljenje cinizma – odlučili su da ispred skladišta stoje parkirana kola hitne pomoći, za slučaj da nekom od sirotih skladištara pozlije od iscrpljenosti i dehidracije. Srećom, radni uvjeti u međuvremenu su znatno poboljšani.

3. Godine 2006. FBI je jednom od svojih agenata, Craigu Monteilhu (na slici!), povjerio delikatnu misiju. Iskusni operativac infiltrirao se u džamiju u južnoj Kaliforniji, čije je vodstvo bilo pod sumnjom za radikaliziranje vjernika. Pod lažnim imenom Farouk Aziz, Monteilh je trebao fingirati da gorljivo podržava radikalni islam. U glumi je očito bio vrlo vješt: vjernici su ga prijavili policiji, uvjereni da je riječ o opasnom ekstremistu! To je potvrdilo ono što je agent vjerovao od početka operacije – da su čelnici spomenute džamije  nedužni.


4. Koncem 1994. godine, kad su “mađioničari” iz studija “Pixar” dovršavali nastavak mega-uspješna animiranog filma “Priča o igračkama”, dogodila se katastrofa: netko je slučajno pritisnuo komandu koja je obrisala sve podatke sa servera! Film je spašen zahvaljujući animatorici koja je zadnjih tjedana, zbog novorođene bebe, radila od kuće – imala je kopiju čitavog filma. Poput prethodnika, “Priča o igračkama2” trijumfirala je na kino-blagajnama.

5. Metamfetamin, snažni stimulans središnjega živčanog sustava, davne 1893. je sintetizirao japanski kemičar Nagai Nagayoshi. Isprva, ovu sintetičku drogu, koja dokazano potiče mentalnu i fizičku aktivnost, davali su japanskim građanima, u svrhu povećanja radne produktivnosti i smanjenja osjećaja gladi. Tijekom Drugoga svjetskog rata, koristili su je kamikaze, piloti samoubojice koji su avionima bombama ili jedrilicama bombama izravno udarali u američke ratne brodove, kao i radnici zaposleni u tvornicama oružja. U “Zemlji izlazećeg Sunca”, distribuciju ove droge danas kontroliraju pripadnici kriminalne organizacije Yakuza.

6. Aloe vera, ljekovita biljka iz porodice ljiljana, koristila se još prije šest tisućljeća – drevni Egipćani nazivali su je “biljkom besmrtnosti”. Papirus iz 1550. godine prije Krista, koji je u devetnaestom stoljeću otkrio njemački egiptolog Georg Ebers, svjedoči da se upotrebljavala kao sredstvo za smirenje i izbacivanje parazita iz tijela, ali i kao lijek za tuberkulozu. Od nje su pravljeni i sami papirusi, a nudila se i kao dar faraonima tijekom pogrebnih rituala. Nadalje, Kleopatra i Nefertiti svakodnevno su koristile sok ove biljke u kozmetičke svrhe, vjerujući da upravo njemu duguju svoju ljepotu!

7. Susan Kuhnhausen, 51-godišnja medicinska sestra iz Portlanda, 2006. se našla u noćnoj mori: suprug s kojim je – kako je vjerovala – provela osamnaest sretnih godina angažirao je plaćenog ubojicu da je zatuče čekićem! Pogonjena adrenalinom, hrabra žena uspjela je ne samo svladati napadača, koji je provalio u njen dom, već ga i zadavitri golim rukama!

Piše: Lucija Kapural

Komentari