Afrička kraljica-ratnica Amina: Obezglavila svakog muškarca s kojim je spavala!

Žene žive svoje različite životne uloge, one su, kako je netko pribilježio, samo “blato koje drži temelje društva”. Unatoč svojoj važnosti u oblikovanju brojnih društava uloga žena je često minorizirana ili čak potpuno zanemarena. Upravo takav odnos prema ženama dovodi u pitanje jesu li neke od njih doista postojale. Jedna od takvih žena je kraljica Amina od Zarije (Zazzaua).

Bakwe Turunku Aminina majka ili otac?

Kraljica Amina od Zarije bila je, čini se, vladarica u pretežito muškom društvu. Dio podataka o njenom životu temelji se na sačuvanoj povijesnoj kronici Kano, ali i usmenoj predaji, pa priča o njoj ima u sebi i legendarnu notu.  Ime Amina znači ona koja voli istinu. Rođena u bogatoj obitelji u gradu Zazzua, koji je dobio ime prema Amininoj mlađoj sestri. To je bio jedan od nekoliko gradova plemena Hausa u istoimenoj provinciji Zazzua, koja se smjestila na sjeveru današnje Nigerije, u prvoj polovici 16. st.  Njezina se obitelj obogatila trgujuću metalima, odjećom, solju, konjima i drugim. Nakon smrti oca ili majke Bakwe Turunku prijestolje preuzima Aminin brat Karama. Uz brata imala je ona i sestru Zariu. Ponegdje se u literaturi Bakwe Turunku tumači kao žensko ime, no ukoliko je tome tako činjenica da je prijestolje prije Amine preuzeo njen brat, što upućuje da neovisno je li naslijedio majku ili pak oca zemljom vladao običaj da vladarsku poziciju preuzima  muškarac, a čiju bi vlast mogla u pojedinim slučajevima naslijediti žena

Naporan trening se isplatio 

Iako je imala puno prosaca Amina je radije dane provodila naporno trenirajući kako bi postala ratnicom, a o udaji nije razmišljala. Rano je razvila interes prema političkim i vojnim pitanjima, a kažu da je za to zaslužan njen djed koji je, također, bio kralj. Zahvaljujući svojoj vještini stekla je poštovanje ne samo vojske svoje zemlje već i naroda. Nakon bratove smrti preuzima prijestolje, kao kraljica. Iako je vladavinu njenog oca obilježio mir i prosperitet, za njegove djece stvari su se promijenile. Amina se za bratove vlasti dokazala kao ratnica, a po preuzimanju vlasti započinje s intenzivnijim osvajanjima. Svojim ratovima proširila je teritorij  plemena kojem je pripadala. Tako se navodi da se njena vlast proširila do velike rijeke Niger na jugu. Na taj je način ona uspostavila dominaciju nad transaharskom trgovinom.  Vladala je i ratovala sve skupa 34 godine.


Ljubavnici ujutro ostajali bez glave

Navodi se da je bila zaslužna i za izgradnju poznatog Zarijinog zida. Ubrzo joj osvajanje postaje rutina i ona pod svojom upravom ima vojsku od 20 000 ljudi. U svoju vojsku uvela je zaštitnu opremu poput oklopa, kaciga. Kako se Amina nije nikada udala pričalo se da bi nakon svake bitke uzimala jednog muškarca s kojim bi provela noć. Nakon noći svojeg bi izabranika, ujutro dala likvidirati odrubljivanjem glave, a sve to kako ne bi mogao pričati o toj strastvenoj noći. U Nigeriji je danas poznata kao žena koja je bila jednako sposobna kao muškarac.

Položaj koji se mora zaslužiti

Amina je živjela u predkolonijalno doba, i u to vrijeme muškarci se nisu osjećali ugroženima od žena, barem ne u Africi. U nigerijskom društvu se smatralo da se položaj mora zaslužiti neovisno o spolu. Iako je postojala podjela između poslova koje obavljaju muškarci, a koji žene, to nije spriječilo žene da se dokažu i pokažu ravnopravnim ili čak sposobnijima od muškaraca.

Ova je afrička kraljica pljačkaškim pohodima zgrnula ogromno bogatstvo. Riječ je o ženi koja je bila gotovo jednako sposobna “udariti šakom o stol” i tražiti što poželi pod prijetnjom smrtne kazne. Priča se da je upravo ona poslužila kao model za televizijsku seriju Xena – princeza ratnica. Koliko ima istine u tim pričama je druga stvar, no u svakom slučaju zvuči zanimljivo.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari