Admiral Nelson izgubio ruku u bitki kod Tenerifa

Zbog odvažnosti tijekom vojne karijere, admiral Nelson toliko je puta bio ranjen da je postao pravi invalid, a srljajući u opasnost i ubijen je upravo u trenutku svoje najveće pobjede kod Trafalgara, kad je konačno skršio svaku nadu Napoleona Bonapartea da pobijedi Veliku Britaniju na moru.

Najteže je ranjavanje doživio kad je pokušao sa svojom flotom izvršiti amfibijski napad na španjolsku tvrđavu Santa Cruz de Tenerife. Nelson je upravo nedavno bio promaknut u admirala, dobio je vitešku titulu (Admiral Sir Horatio Nelson) i dano mu je zapovjedništvo nad flotom (prije je bio samo kapetan broda). Santa Cruz de Tenerife bilo je važno strateško središte u Kanarskim otocima koje su držali Španjolci kao saveznici Napoleona Bonapartea. Onamo su dolazile španjolske flote s blagom iz Južne Amerike pa se Nelson nadao bogatu plijenu. Pod okriljem noći iskrcao se na plaže otoka Tenerife (to je najveći od Kanarskih otoka i danas je poznato turističko odredište). Španjolci su bili spremni za obranu unatoč tome što je bila noć. Španjolski topovi iz tvrđava počeli su pucati po britanskim napadačima i nastala je teška situacija.

Nelson je, hrabar kakav je bio, osobno sudjelovao u iskrcavanju. Upravo kad je njegov čamac pristao na plažu, Nelsona je pogodila neprijateljska kugla i raznijela mu kost nadlaktice na komadiće. Nelsonov posinak poručnik Nisbet pristupio mu je i odrezao vlastitu kravatu da bi podvezao poočimu ruku. Krvarenje je bilo tako obilno da je admiral morao biti prevezen natrag na admiralski brod na operaciju.Nelson je odbio da se pozove obližnja fregata da dođe po njega jer bi u tom slučaju trebalo izvjesiti znak da su Britanci u nevolji, a znao je da bi to loše utjecalo na moral njegovih trupa. Zato je naredio da ga običnim čamcem odvezu natrag na zapovjedni admiralski brod Theseus (moćni brod sa 74 topa i oko 650 članova posade). Kad su admiralu htjeli pomoći da se uspne na brod, uzviknuo je: “Pustite me! Još imam noge i jednu ruku!” Brodski kirurg već je bio spreman na operaciju. Nelson je pokazao na svoju ranjenu desnu ruku i zatražio od kirurga: “Doktore, želim se riješiti ovog beskorisnog komada mesa.” Kirurg mu je odrezao desnu ruku i bacili su je preko palube u more. Već pola sata nakon operacije Nelson je ponovno izdavao naredbe svojim kapetanima. U kasnijim bitkama izgubio je još i jedno oko. Cijeli život patio je i od morske bolesti, što ga nije spriječilo da služi u mornarici i postane najveći pomorski zapovjednik u povijesti.


Komentari