Kako bi zastrašio neprijatelje, veliki vojskovođa uzduž putova je ostavljao lubanje svojih žrtava, naslagane u piramide!

Koji je boksač dvadeset pet puta obranio titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji? Zašto je čuveni vojskovođa Timur Lenk gomilao lubanje uz putove? Koliko je trajao najduži govor u povijesti američkog senata? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Carlo Buonaparte (1746. – 1785.), otac francuskog cara i vojskovođe Napoleona I. Bonapartea, bio je ugledsni odvjetnik na dvoru Luja XVI. Majka Maria-Letizia dječaka je odgajala strogo i nepopustljivo, zbog čega je dobila nadimak “Rabullione” (“Nametljivka” odnosno “Zanovijetalo”).

2. Franački kralj Karlo Veliki (747. – 814.) bio je poznat kao pokrovitelj znanosti i umjetnosti, ali i kao veliki izjelica. Njegova večera sastojala se od najmanje četiri jela, među kojima je uvijek moralo biti nekoliko vrsta mesa, svježe voće i vino.

3. Joe Louis  (1914. – 1981.), legendarni “Crni bombarder”, po mnogima je jedan od najvećih boksača svih vremena. Titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji držao je od 1937. do 1949. godine, obranivši je čak dvadeset pet puta!

4. Da političari mogu puno pričati, svima je jasno, no apsolutni rekord u toj disciplini oborio je James Strom Thurmond (1902. – 2003.). Godine 1957. ovaj blagogljagoljivi čovjek održao je najduži govor u povijesti američkog Senata: trajao je dvadeset četiri sata i osamnaest minuta – bez prekida! Postojao je razlog za to! Senator se “nije gasio” kako bi otežao donošenje zakona koji mu nije bio po volji. U američkoj parlamentarnoj praksi postoji termin za takvu opstrukciju – filibuster (nastao od naziva za jednu vrstu pirata).


5. Engleska kraljica Elizabeta I. (1533. – 1603.), kći Henrika VIII. i njegove druge žene Ane Boleyn, patila je od antofobije, paničnog straha od cvijeća. Osobito mrske bile su joj – crvene ruže!

6. Osvajač Timur Lenk (1336. – 1405.), osnivač Timuridskoga Carstva i timuridske dinastije u srednjoj Aziji, zapamćen je po iznimnoj okrutnosti. Njegova vojska iza sebe je ostavljala pustoš, nerijetko sravnjujući čitave gradove sa zemljom. Kako bi zaplašio buduće protivnike, vojskovođa bi uzduž putova ostavljao lubanje onih koje je pobio, naslagane u piramide!

7. Dana 13. rujna 1916. godine, u gradiću Erwinu u Tennesseeju održana je sadistička priredba: slonica Mary, koja je, luda od zubobolje, oborila svoga timaritelja Reda Eldridgea i zdrobila mu glavu, pogubljena je pred više tisuća ljudi. Učinjeno je to iz osvete, na iznimno okrutan način: životinja je obješena na željeznički kran, no lanac je pukao pa se teško ozlijedila. Onako krvavu, objesili su je tek iz drugog pokušaja.

8. Potkraj petog stoljeća prije Krista, ratoborno pleme Ardijejaca osnovalo je prvu višeplemensku saveznu državu Ilira, koja se prostirala od Neretve do Epira u Grčkoj. Kraljevi te države učestalo su ratovali sa susjedima, Makedoncima i Grcima, sve dok Aleksandar Veliki nije pretvorio Makedoniju u svjetsko carstvo. Iliri su tada osvajanja preusmjerili ka gradovima u Epiru, a gusarstvo, po kojem su otprije bili zloglasni, doživljava vrhunac. Malim i brzim brodicama, lembima, nesmiljeno su pljačkali grčke i italičke brodove koji su plovili uz obalu Jadrana. Zanimljivo, prepade tog tipa nisu smatrali razbojništvom: za njih je gusarenje od davnina predstavljalo moralno prihvatljiv način privređivanja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari