Duše robova: Sablasna legenda o prokletoj kući

Svi volimo priče o duhovima, vjerovali u njih ili ne. Oni koji čvrsto vjeruju u njihovo postojanje u njima nalaze potvrdu svojim stajalištima, a oni drugi nastoje te iste priče demistificirati. Ovom prigodom donosimo vam jednu legendu koja se datira na početak 19. stoljeća, a govori o duhu koji je godinama proganjao obitelj Bell, na zabačenom imanju na američkom jugoistoku.

Doseljavanje Bellovih

Legenda kaže da se John Bell sa svojom ženom i djecom doselio iz Sjeverne Karoline i nastanio na izoliranom području okruga Robertson, u blizini grada Adamsa, u državi Tennessee 1804.godine. Tu je kupio veliko i plodno zemljište koje ležalo uz Crvenu rijeku. Prvih godina obitelj je živjela mirno. Tijekom boravka John Bell je postao ugledan član baptističke crkve, u kojoj je nakon nekog vremena postao i crkveni službenik. Obitelj se kroz godine povećala, kao i njezino bogatstvo.

Godina 1817. početak problema


No, godine 1817. nešto se čudno počelo događati u njihovom domu i okolo njega. Obitelj je počela čuti čudne glasove koje su pratile još čudnije manifestacije nečije bestjelesne prisutnosti. Kako je vrijeme prolazilo, stvari su postajale sve gore, članovi obitelji bili su prestravljeni jer nisu nalazili logičan uzrok ovim događanjima. Ubrzo je ta nepoznata sila, navodno, dobila i glas. Za ova događanja se uskoro pročulo što je dovodilo brojne znatiželjnike na farmu, a što je situaciju samo pogoršavalo.

Teorije o duhu

O duhu su se pojavile razne teorije. Neki su smatrali da je riječ o o robu kojega je Bell u prošlosti ubio, drugi su tvrdili da je riječ o duhu osobe koju je Bell prevario u Sjevernoj Karolini, a prema najpopularnijoj teoriji bio je to duh susjede Kate Batts s kojom je obitelj bila u lošim odnosima jer ju John prevario u trgovini robljem. Prema legendi susjeda Kate se zaklela na samrti da će progoniti Johna i njegove potomke.

Ubojstvo Johna Bella

Brojne knjige su napisane na ovu temu vještice Bellovih, kako je nazivana, no sve se one temelje na knjizi koja je objavljena 1894. pod imenom “Autentična povijest slavne vještice Bellovih” (An Authenticated History of the Famous Bell Witch), Martina van Burena Ingrama, vlasnika regionalnih novina. Prema njegovoj knjizi duh je imao dvije namjere ubiti Johna i spriječiti Johnovu kćer da se uda za susjeda Joshuu Gardnera. Idućih nekoliko godina Kate je navodno svakodnevno mučila obitelj. John i Betsy su trpjeli najteže zlostavljanje koje je bilo i fizičko. Tijekom vremena John je obolio i postajao sve slabiji. Na kraju je umro 1820. a njegova je smrti u Ingramovoj knjizi prikazana kao vještičjih ruku djelo. Naime, na njegovom je ormariću nađena bočica s lijekom koju nitko do tada nije vidio, a iz njegovih ustiju se osjetio čudan miris. Da bi testirali što je unutra obitelj je ostatak napitka dala mački koja je odmah uginula, što znači da je Bell, prema Ingramovoj verziji događaja, bio otrovan.

Raskid zaruka i vještičin odlazak

Kćer Johna Bella je već godinu dana nakon očeve smrti raskinula zaruke. Kate se navodno nakon tih ključnih događaja oprostila od obitelji i obećala povratak za sedam godina. Vratila se, navodno, 1828. na nekoliko tjedana. Došla je u dom kojega je sada nastanjivao John Bell mlađi i dugo razgovarala s njim o prošlosti, sadašnjosti i i budućnosti. Nakon čega je obećala da će se vratiti za 107. godina tj. 1935.

Posjet budućeg predsjednika

Prema legendi koju je zabilježio Ingram farmu je posjetio i budući predsjednik Andrew Jackson. Navodno su njegovi konji odbili uči na imanje sve dok im to bestjelesni glas nije dopustio. U knjizi se Jacksonu pripisuje i izjava, koju je navodno dao nakon što je prenoćio na imanju: “Radije bih se suočio s cijelom britanskom vojskom negoli da provedem još jednu noć s vješticom Bellovih”. Međutim, svi boravci Jacksona između 1814. i 1820. su dobro poznati i dokumentirani, i nema poznatih podataka da je onu tom razdoblju posjetio okrug Robertson. U prilog toj činjenici idu i predsjednički izbori koji su se odigrali 1824., a na kojima bi se taj njegov “strah od vještica” sigurno iskoristio kako bi mu donio negativan publicitet. Danas se smatra da je John Bell patio od poremećaja središnje živčanog sustava te je teško gutao i slabio, zbog čega je na kraju i umro.

Ingramova knjiga upitne autentičnosti

Ingramova knjiga se temelji navodno na dnevniku jednog od sinova Johna Bella, Richardu koji je rođen 1811., a svoj je dnevnik zabilježio tek oko 1846. Richard je potom dnevnik dao svom sine Allenu a ovaj Ingramu 1880. Upitno je, jesu li ovi dnevnici uopće postojali. Ingram je imao brojne razloge da lažira dnevnik. U njoj je još u njegovo vrijeme pronađen krivotvoren izvor, prema kojem je Ingram tvrdio da je Saturday Evening Post objavio priču o vještici Bellovih 1849. Kako je dobio prijetnju tužbom tu je tvrdnju kasnije morao povući. Nažalost, mikrofilmirana arhiva za to razdoblje više ne postoji, no podaci o prijetnji tužbom za krivotvorenje ukazuju da takav članak vjerojatno nikada nije postojao i da je Ingram bio sklon lažiranju izvora.

Jedina za sada nađena ranija referenca

Na taj se događaj jedino referira Goodspeedova povijest Tennesseeja iz 1886./1887. u kojoj se spominju događanja na imanju Johna Bella povezana s natprirodnim fenomenima. U njoj pak nedostaju ključni podaci o ubojstvu Bella i umiješanosti Jacksona u priču. Vještica se navodno trebala vratiti 1935. godine, ali te se godine nije ništa dogodilo.

Moguća pojašnjenja

Autorica ovih redaka ovaj izvod iz povijesti Tennessija može protumačiti kao možebitnu pojavu poltergeista na farmi koja je uznemirila obitelj Bell i tako stigla u jednu povijesnu knjigu, no kako u njoj nisu dani ključni dijelovi priče koje je kasnije ispričao Ingram, može se pretpostaviti da su na stvarnu priču dodani novi slojevi koji su trebali postojeću začiniti i preuveličati sa ciljem ostvarenja profita, a što je autoru u konačnici i uspjelo.

Mišljenje vidovnjakinje

No, relativno nedavno jedna se američka vidovnjakinja pozabavila ovim slučajem pa je navela da je Bella otrovao rob vezano uz seksualno zlostavljanje koja je trpjela njegova kćer. Kako se poltergeist nekada objašnjava kao fizička manifestacija psihičkog podrijetla čitava stvar bi se mogla pripisati tome jer su glavne žrtve njegova djelovanja bile upravo Betsy i njezin otac. Koja je vaša vizija priče ostavljamo na vama da ju sami detektirate.

Turistička atrakcija

O ovoj je poznatoj američkoj legendi snimljen film pod imenom “Opsjednutost”(An American Haunting), sa Sissy Spacek i Donaldom Sutherlandom prije 15 godina. Legenda je bila profitabilna te je imanje Johna Bella danas pretvoreno u unosnu turističku atrakciju koja donosi dobit cijeloj tamošnjoj zajednici, što je sa snimanjem ovog filma dodatno intenzivirano.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari