10 Zanimljivosti o Drugome svjetskom ratu: Roman u ruksaku, drveni Oscar i krivotvorene funte

Drugi svjetski rat smatra se najkrvavijim vojnim sukobom u povijesti. Vodio se na teritoriju četrdeset država, a od 1. rujna 1939. do 2. rujna 1945., koliko je službeno trajao, odnio je živote oko 55 milijuna duša. Donosimo manje poznate činjenice iz ovog perioda tame:

1. Dana 6. lipnja 1944. započela je najveća operacija iskrcavanja vojske u povijesti: saveznička invazija na obalu okupirane Normandije, poznata pod kodnim imenom “Operacija Overlord”. U Danu D sudjelovale su i neke buduće zvijezde. J. D. Salinger iskrcao se na plažu Omahu sa šest poglavlja romana “Lovac u žitu” u ruksaku, a ondje je bio prisutan i ratni fotograf Robert Capa. Valja spomenuti i Jamesa Doohana, kojeg je od smrti spasila tabakera, zaustavivši metak namijenjen njegovom srcu. Riječ je o čovjeku koji će kasnije steći slavu ulogom Scottieja u “Zvjezdanim stazama”.

2. U jeku Drugoga svjetskog rata, Amerikanci su osnovali OSS (Office of Strategic Services), organizaciju zaduženu za špijunske i gerilske akcije na području pod kontrolom neprijatelja. Unatoč brojnim debaklima, koji su skupo koštali Saveznike, general William J. Donovan, zapovjednik OSS-a, uvjerio je vladu da je postojanje ovakve organizacije imperativ i u mirnodopskim vremenima. U rujnu 1947. stvorena je CIA (Central Intelligence Agency), najpoznatija obavještajna služba na svijetu.

3. Tijekom Drugoga svjetskog rata, Oscari, najprestižnije filmske nagrade, izrađivali su se od – drveta! Ta je odluka donesena iz pragmatičnih razloga: kako bi se štedio metal, potreban za ratne svrhe.

4. Višecijevni raketni bacač BM-13, poznatiji pod nadimkom “Kaćuša”, Crvena armija prvi je put upotrijebila u borbama oko Moskve 1942., a to zastrašujuće oružje vrlo je brzo postalo nositeljem sovjetskih strateških uspjeha. Zbog blokova trinitrotoluola koji su se poslije pada rasprskavali na tisuće užarenih šrapnela, “Kaćuša” je uništavala sve na ciljanom području. Plotun ispaljenih projektila pokrivao je veliku površinu, pa je ovo oružje korišteno za tzv. “tepih raketiranje”. Jedan njemački kaplar, koji je pao u sovjetsko zarobljeništvo, ispričao je kako su mnogi njegovi suborci izgubili razum zbog ovoga zastrašujućeg oružja!


5. Chamonix, slikoviti gradić u srcu francuskih Alpa, danas je poznat po jednom od najelitnijih skijaških resorta na svijetu. Zacijelo znate da su ondje, davne 1924. godine, održane prve Zimske Olimpijske igre, no slabije je poznat podatak da je, tijekom Drugoga svjetskog rata, na ovome mjestu otvoren dječji dom. Skriven gustom šumom, pružio je utočište za tisuće židovskih mališana, koji su zahvaljujući dobroti mještana umaknuli nacističkom progonu.

6. Gotovo osamdeset posto muške populacije rođene u Sovjetskom Savezu 1923. godine nije doživjelo kraj Drugoga svjetskog rata!

7. Tijekom Drugoga svjetskog rata, “Boeing” je proizveo ogroman broj bombardera. Velik dio radnog kolektiva činile su žene čiji su muževi bili na frontu. Radi zaštite od zračnih napada, tvornice su bile prekrivene zelenilom. Na kraju rata, glavnina narudžbi za bombardere je poništena, pa je 70.000 “Boeingovih” radnika ostalo bez posla.

8. “Bella ciao”, pjesma koju su tijekom Drugoga svjetskog rata pjevali talijanski partizani, tijekom godina prepjevana je na brojne jezike. Autor teksta je nepoznat, dok je melodija po svoj prilici posuđena od narodne poskočice “Alla mattina appena alzata”, koju su početkom dvadesetog stoljeća pjevušili berači riže u Padskoj nizini, kako bi ubrzali tempo rada i unijeli dašak zabave u tegobnu obavezu.

9. Vjerojatno najpotresnija scena filma “La Ciociara”, kultne ratne drame Vittoria De Sice iz 1960., jest silovanje majke Cesire i njene 12-godišnje kćeri Rosette od strane francuskih kolonijalnih trupa u razrušenoj crkvi. Premda je priča o Cesiri i Rosetti fiktivna, Alberto Moravia, autor istoimenog romana na kojem se film temelji, uporište za nju je pronašao o zbiljskom događaju iz Drugoga svjetskog rata. Nakon bitke kod Monte Cassina, u kojoj su Saveznici izvojevali pobjedu, Marokanci koji su se borili u njihovim redovima silovali su više od 60.000 žena u regiji, od djevojčica do nemoćnih starica. Muškarci koji su pokušali zaštititi supruge i kćeri bili su likvidirani.

10. Nacisti su, s ciljem destabilizacije britanske ekonomije, tijekom Drugoga svjetskog rata naveliko krivotvorili funte. Te novčanice i danas se smatraju jednim od najsavršenijih falsifikata na svijetu!

Piše: Lucija Kapural

Komentari