Zagrebačka plava

Plavi su zagrebački tramvaji i autobusi, plava je boja Dinama, plava je u nazivu zagrebačke radijske stanice Soundset plavi, a u planovima izgradnje Novog Zagreba postoji plava potkova koja, nažalost, nije u potpunosti zaživjela. Čak se i zagrebački Odred izviđača naziva Plavi pingvin. Plava se boja toliko udomaćila da osnovan Plavi ured za poduzetnike grada Zagreba.

Mnogi simboli i znamenja Grada Zagreba nose plavu boju. Da bismo saznali zašto je tome tako, moramo se vratiti u povijest, točnije u Gradec iz 13. stoljeća. Naime, današnji se grb temelji na grbu Gradeca iz toga vremena. Sačuvan je na jednom pečatu na ispravi iz  14. stoljeća. Budući da je Gradec bio privilegirani grad, imao je svoj pečat. Na njemu se vidi grad s tri kule na vrhu brežuljka. Na središnjoj kuli vrata su širom otvorena što pokazuje gostoljubivost prema putnicima-namjernicima. U jednom  kutu nalazi se zvijezda kao simbol praslavenske božice ljepote i ljubavi – Lade, a u drugom je mladi mjesec, tj. znak boga Lelje.

Ako pogledamo na krov crkve sv. Marka, vidjet ćemo da je gradski grb crven. Sve do 19. stoljeća boja pozadine grba, kao i boja zastave, bila je crvena. Zvijezda i polumjesec mijenjali su strane kroz stoljeća. Nakon ujedinjenja Gradeca i Kaptola u Zagreb bio je potreban jedinstveni grb. Godine 1896. odlučeno je da se crvena boja zamijeni plavom. Tako je plava boja postala službenom bojom Grada Zagreba. Kombinacija bijele / srebrne i plave simbolizira uzašašće djevice Marije, zaštitnice Grada Zagreba. Taj  grb s kraja 19. stoljeća uzet je kao osnova za današnji grb koji je propisan 1999. godine.

Piše: Marsela Alić


Komentari