Veliki ljubavnik Casanova posjetio je i Hrvatsku

Giacomo Girolamo Casanova Chevalier De Seingalt, veliki talijanski avanturist, čovjek je čije je ime postalo sinonimom za velikog ljubavnika. Casanova je putovao svijetom obavljajući različite poslove – od vojnika preko kockara, glazbenika, okultista i prevoditelja do organizatora lutrije i špijuna. Njegova su ga putovanja odvela u mnoge strane zemlje poput Grčke, Francuske, Češke, Osmanskog Carstva, Njemačke itd. No, znate li da je posjetio i Hrvatsku?

Boravio je u Vrsaru u dva navrata, 1743. i 1744. godine. Te su epizode bile prije slučajnost nego namjera, a opisane su u njegovim memoarimaHistoire de ma vie. Prvi put kad se pojavio u Vrsaru, bio je još siromašan svećenik bez ikakvog društvenog ugleda. U gradu je proboravio svega tri dana. Kada je ponovno posjetio Vrsar, bio je časnik u službi Mletačke Republike, ponosan na svoju uglađenu vojničku odoru. Njegov je brod prevozio mletačke vojnike i topove te se jedne noći usidrio u Vrsaru kako bi uzeo balast.

Iako je danas poznato turističko odredište, Vrsar je u vrijeme Casanove bio malo i zapušteno mjesto koje je praktički još uvijek živjelo u feudalnom uređenju. Iako ono nije odgovaralo Casanovinom profinjenom novovjekovnom ukusu, ipak je pronašao vremena za uživanje u lokalnom vinu te kratku ljubavnu avanturu s jednom djevojkom, služavkom lokalnog plemića.

Nedavno je u mletačkom arhivu u Veneciji otkriveno i da je Casanova u nekoliko navrata posjetio kaštel Bembo-Soardo kod Bala, što se dovodi u vezu s tadašnjom vlasnicom objekta, pripadnicom ugledne obitelji Bembo.

Piše: Boris Blažina


Komentari