U potrazi za frankopanskim posjedima

Frankopani su jedan od najpoznatijih i najznačajnijih hrvatskih velikaških rodova. Smatra se da potječu s Krka, točnije Gradeca, koji danas leži u ruševinama. Utjecaj knezova krčkih u politici i kulturi hrvatskog naroda od 11. do 16. stoljeća je neupitan i nemjerljiv. Brojni članovi porodice istaknuli su se u borbama, umjetnosti, politici i graditeljskim pothvatima. Ipak, mnogo je toga još ostalo nepoznato, a mnoštvo frankopanskih zdanja propada. 

Stoga su predsjednik udruge Knezovi krčki Frankopani, Petar Kopanica i fotograf Darko Antolković osmislili projekt U potrazi za frankopanskim posjedima. Kao što mnogo toga kod nas ovisi o entuzijazmu pojedinaca i lokalne zajednice, tako su i oni krenuli otkrivati, promovirati i zaštititi baštinu Frankopana. Projekt je osmišljen na temelju knjige Ingrid Žic U potrazi za frankopanskim kaštelima, koju udruga planira ponovno izdati.

Baština knezova krčkih svakako zaslužuje zaštitu i obnovu. U to spadaju utvrde, crkve, kapele, sela, odnosno sve što je povezano sa Frankopanima. Pratit ćemo otkrivanje frankopanske baštine kako bismo što bolje upoznali ovu fascinantnu obitelj. Dosad je održana izložba fotografija Darka Antolkovića o srednjovjekovnim utvrdama koja je održana u Šilu (otok Krk). Oragnizirali su je Udruga Knezovi krčki Frankopani i Turistička zajednica Općine Dobrinj. katalog izložbe možete pogledati ovdje

Udruga Knezovi krčki Frankopani osnovana je u gradu Krku 2008. godine s ciljem otkrivanja i zaštite baštine grada i otoka Krka, te baštine knezova krčkih Frankopana, a sa Darkom Antolkovićem povezali su se prošle godine prilikom izložbe fotografija . Prošlogodišnja izložba u Šilu organizirana je u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Dobrinj, te je izdan katalog izložbe, koji možete pogledati ovdje.

Dogovorena je suradnja oko novih izložbi i manifestacija, a sve novosti o događanjima i istraživanjima možete pratiti na našim stranicama. 

Piše: Marsela Alić

Komentari