Tko je bio prvi Frankopan?

Mnogi su čuli za slavni rod Frankopana i njegove najpoznatije članove, pogotovo u doba obrane od Osmanlija ili borbe protiv Habsburgovaca. Među njih spadaju Bernardin Frankopan – jedan od rijetkih preživjelih sudionika Krbavske bitke, Katarina Frankopan Zrinska – književnica i upraviteljica te Fran Krsto Frankopan – sudionik slaven urote protiv Habsburgovaca.

Rijetko se spominju prvi članovi ove poznate obitelji koja broji čak 17 naraštaja. Zanimljivo je pratiti povijest obitelji od njezinih prvih pripadnika, odnosno otkrivati kako su od otočkih knezova postali gospodari velikog dijela središnje Hrvatske i uspeli se na visoke funkcije poput banova i generala.

Povijest obitelj Frankopan počinje na otoku Krku u 12. stoljeću, prije nego su seuopćepočeli nazivati Frankopan. Rodonačelnik obitelji je Dujam I. (oko 1118. − 1163.), o čijem podrijetlu ništa ne znamo. Postoji zapis dužda Vitalea Michaela iz 1163., gdje piše da je Dujam došao na otok za dužda Domenica Michaela, koji vladao od 1118. do 1130.Dujam I. živio je u kaštelu Gradec kraj Vrbnika u doba kad su Mlečani vladati Krkom. Budući da je u tom dijelu otoka prevladavalo hrvatsko stanovništvo, možemo zaključiti i da je Dujam I. hrvatskog podrijetla, ali njegovo ime nije tipično primorsko nego dalmatinsko ime.


Očito je bio sposoban i vješt političar kad su ga Mlečani postavili za otočkog upravitelja. Sklopljen je ugovor o kneštvu koji se obnavljao s njegovim nasljednicima. Njegova funkcija bila je knez krčki, što će prerasti u naziv za čitavu obitelj – Krčki.

No, kako bilo da bilo, Dujam I. izgradio je dobre odnose s hrvatskim i romanskim stanovništvom na Krku te Crkvom, što je za političku karijeru bilo osobito važno. Sudjelovao je u obnovi krčkih zidina nakon napada Bele II. (1133.) te je darivao posjede benediktincima. Trudio se na Otok unijeti liturgijske reforme i očuvati autohtonu glagoljašku tradiciju.

Iz prvog braka imao je dvojicu sinova: Bartola I. i Vida I. Nakon njegove smrti Mlečani su ponovno upravljali otokom i nakon kratkog vremena obnovili ugovor o kneštvu s Dujmovim sinovima. Oni su također do svoje smrti upravljali Krkom. Spominje se i treći sin, Bartol II. iz drugog braka, ali on je vjerojatno bio premlad da bi preuzeo upravljanje Otokom.

Tako je krčki knez Dujam I. osnovao jedinu hrvatsku otočku obitelj koja se razvila u moćnu dinastiju europskih razmjera.

Piše: Marsela Alić

Komentari