Iz gurmanske prošlosti

Ako ste ostali bez ideja za nedjeljni ručak, a volite tradicionalnu kuhinju, potražite recepte u najstarijoj zagrebačkoj kuharici. Gastro putovanje u prošlost moglo bi vas iznenaditi sastojcima i kombinacijama koje je pripremio Ivan Birling davne 1813. godine u kuharici nazvanoj Nova zskup szlozena zagrebecha szokachka kniga (sokač = kuhar). U loncima sjeverozapadne Hrvatske krčkala su se zaista raznolika jela.

Riječ je o građanskoj kuharici koja spaja tradicionalna jela kajkavskog područja, ali donosi i popularne europske recepte toga vremena s tada novim, neobičnim začinima. Ipak, većina sastojaka dolazi sa zagrebačkih tržnica, pa nam Szokachka kniga daje dobar uvid u gastronomske običaje ovoga kraja. Recepti su prevedeni s njemačkog jezika, a Ivan Birling napominje da je ostavio velik broj njemačkih riječi jer su, naprosto, prihvatljivije.

Autor ove kuharice s početka 19. stoljeća nije se potpisao na svoju zbirku recepata. Napisao je samo “domovine prijatelj”, možda zato što je bio svećenik, pa mu priprema hrane nije dolikovala. Ivan Birling, župnik crkve sv. Marka, očito je volio hranu budući da je sakupio 554 recepta koji objedinjuju najrazličitije okuse i ukuse – od prežgane juhe preko govedine na moskovski ili holandski do jela od kornjače, odforšpajza do melšpajza. Tu su recepti za jela od jarebica, golubova, šljuka, oštriga, divljači, raznih riba…Spominju se i za današnje vrijeme rijeđe upotrebljavani začini poput pimenta, đumbira ili muškatnog oraščića.

Ova zbirka recepata “za kućnu upotrebu”, kako navodi “domovine prijatelj” prva je kuharica na hrvatskom jeziku te ima veliku kulturološku i filološku vrijednost. Čini se da se u ovim krajevima i nekad dobro jelo…

Piše: Marsela Alić


Komentari